Obama u svom govoru o stanju nacije zaboravio najvažnije - drogu i nasilje!

Foto: Guliver Image/Getty Images

AMERIČKI predsjednik Barack Obama održao je u utorak govor o stanju nacije u kojem uopće nije spomenuo goruće američke probleme, poput reforme kaznenog prava i pravosuđa, legalizacije marihuane ili bilo kakve politike prema drogama, piše Huffington Post.

Kritičare to čudi s obzirom da je Obama još nedavno izjavljivao kako ga smeta nesrazmjeran broj uhićenja maloljetnika zbog uporabe marihuane.

"Klince iz srednje klase ne uhićuju zbog pušenja marihuane, ali se privode siromašni klinci " rekao je tada Obama i dodao da djeca iz afroameričkih i latinoameričkih obitelji vjerojatnije nemaju sredstava da zakonski izbjegnu oštrije kazne.

Nedavno su i zakoni o legalizaciji marihuane usvojeni u saveznim državama Colorado i Washington. Obama smatra važnim da ti zakoni stupe na snagu kako bi se izbjeglo kažnjavanje ljudi dok velik dio stanovništva s vremena na vrijeme krši zakone.

Ipak, nijednu od ovih važnih tema Obama nije spomenuo u svom govoru o stanju nacije. To je iznenadilo i interesne skupine koje se zbog Obaminog govora osjećaju zapostavljeno.

"Sramotno je što predsjednik Obama nije mogao reći ni nekoliko riječi o legalizaciji marihuane", rekao je Tom Angell, suosnivač udruge Marijuana Majority.

Kritikama se priključio i senator Mike Lee kojeg je zasmetalo što Obama nije ništa rekao o kaznenom pravosuđu.

"Senator Rand Paul i ja u Kongresu surađujemo s nekima od najliberalnijih demokrata kako bi reformirali kazneno-pravni sustav, pomogli zadržati nasilnike iza rešetaka te stvoriti mogućnosti za rehabilitirane, nenasilne prijestupnike da se vrate u svoje obitelji i susjedstvo što im očajnički treba", zaključio je senator Mike Lee.

Obama ova goruća pitanja u svog govoru nije ni spomenuo već je najavio kako će se sam boriti protiv sve većih nejednakosti u društvu i ojačati američku srednju klasu.

Također, govoreći u Predstavničkom domu američkog Kongresa pred kongresnicima, senatorima, sucima Vrhovnog suda i drugim uglednim gostima, Obama je najavio donošenje niza predsjedničkih uredbi - što će vjerojatno dodatno zategnuti odnose između demokratskog predsjednika i republikanaca.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.