Obama pozvao šefove stranaka Kongresa na razgovor

Foto: Guliver Image/Getty Images

AMERIČKI predsjednik Barack Obama je pozvao šefove glavnih stranaka u Kongresu u srijedu u Bijelu kuću na razgovor o proračunu i dugu, objavili su glasnogovornici drugog dana blokade vlade.

Glasnogovornica Bijele kuće Amy Brundage je rekla da je Obama pozvao republikanskog predsjednika Zastupničkog doma Johna Boehnera, čelnika demokratske većine Senata Harryja Reida i šefove manjina dvaju domova Nancy Pelosi i Mitcha McConnella da bi razgovarali o potrebi okončanja paralize države i podizanja limita zaduženja.

Boehnerov glasnogovornik Brendan Buck je potvrdio tu informaciju i precizirao da je sastanak predviđen za 23,30 po srednjoeuropskom vremenu.

Pošto demokratska većina Senata i republikanska oporba koja dominira Zastupničkim domom nisu izglasale proračun, u utorak ujutro je nastupila djelomična blokada vladinih agencija.

Pojavljuje se novi rok u pogledu podizanja legalnog limita zaduženja države. Ako ga ne odobri Kongres, Sjedinjene Države bi se mogle naći u situaciji bez presedana kada 17. listopada ne plate dug, što bi moglo ugroziti svjetsko gospodarstvo, tvrdi demokratska izvršna vlast.

Republikanci, koji se protive Obaminu zakonu o zdravstvenom osiguranju, odbili su izglasati proračun i zaprijetili povezati to pitanje s pitanjem o podizanju limita duga.

Obama je ponovio da se o reformi zdravstva ne može pregovarati.

Obama otkazao put

Barack Obama otkazao je put u Maleziju i Filipine zbog blokade vlade i njezinih institucija.

Malezijska je vlada priopćila da joj je javljeno kako će umjesto njega doći državni tajnik John Kerry. Obamina azijska turneja predviđena je za sljedeći tjedan. Osim Malezije i Filipina, u planu su bili i Indonezija te Brunei kamo će Obama ipak doći. Cilj putovanja jest jačanje ekonomskih veza.


Podsjećamo, Obama je jučer svalio krivnju za blokadu financiranja države na republikance. Tvrdi da ga ucjenjuju zbog prijedloga zakona o zdravstvenoj zaštiti. Do blokade je došlo zbog toga što se parlamentarci nisu uspjeli usuglasiti oko novoga proračuna koji nije donesen.

Više od 700 tisuća vladinih zaposlenika zbog toga se suočava s neplaćenim godišnjim. Zatvoreni su i nacionalni parkovi, muzeji te mnoge druge ustanove.

Veterani uz pomoć republikanaca upali u zatvoreno spomen-područje

Građani su ogorčeni vladinom blokadom. U Washingtonu je danas došlo do incidenta kada je skupina ratnih veterana došla pred zatvorena vrata Spomen-područja Drugog svjetskog rata. Veterani Zaljevskoga rata iz Mississippija došli su u društvu obitelji, prijatelja te nekoliko republikanskih kongresnika te uklonili privremene ograde te ušli na spomen-područje.

Radi se o tradicionalnom putovanju veterana iz Mississippija na koje putuju besplatno. U upadu na spomen-područje pomagali su im republikanski kongresnici Steven Palazzo, Michele Bachmann i Steve King. Pomalo paradoksalno jer je upravo zbog republikanske opstrukcije donošenja proračuna i nastupila blokada vladinih institucija.


Prosvjed vladinih zaposlenika ispred Kongresa

U međuvremenu je skupina predstavnika Saveza zaposlenika američke vlade (AFGE) na čelu s predsjednikom Davidom Coxom i nekoliko demokratskih kongresnika održala skup ispred zgrade američkog Kongresa i pozvala republikanske kongresnike da povuku sporne ultimatume, usvoje proračun i omoguće normalan rad vladinim zaposlenicima.

Među demokratima koji su pružili podršku članovima AFGE-a bili su kongresnici John Delaney, Steny Hoyer i Jim Moren. Govornici su naglasili da SAD-u ne priliči blokada vlade te istaknuli da je to na štetu svih građana zemlje. Republikancima je poslana poruka da omoguće rad vlade i da budu solidarniji prema građanima.

U izjavi za agenciju Anadolija član AFGE-a Tyrone Ecovington upozorio je na nesagledive ekonomske posljedice blokiranja rada vladinih ureda i pozvao kongresnike da rade svoj posao. "Ne igrajte se našim životima. Prekinite te igre zbog sigurnosti naroda", poručio je koordinator Uprave AFGE-a Gary Mills.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.