Novozelandski premijer John Key osigurao treći mandat

Foto: Hina

VLADAJUĆA novozelandska Nacionalna stranka desnoga centra je osigurala i treći mandat na parlamentarnim izborima u subotu, osvojivši natpolovičnu većinu na platformi nastavka jakog gospodarskog rasta, izvijestile su agencije.

Nepuna tri sata po zatvaranju birališta na koja je bilo pozvano 3,4 milijuna birača i nakon prebrojavanja više od polovine glasova pokazalo se da je Nacionalna stranka aktualnog premijera Johna Keya osvojila oko 48,9 posto glasova, što joj omogućuje apsolutnu većinu u parlamentu ili 63 od 121 zastupničkog mjesta.

Nedugo nakon objave prvih rezultata Keyev politički protivnik i oporbeni vođa David Cunliffe priznao je poraz jer je njegova stranka lijevoga centra osvojila 24,6 posto glasova.

"Nazvao sam Johna Keya i čestitao mu na pobjedi i na predstojećem mandatu", kazao je Cunliffe svojim razočaranim pristašama. Dosadašnji i budući premijer John Key nije skrivao oduševljenje izbornim rezultatom, koji je bolji nego na prethodnim izborima 2011., no smatra da treba biti oprezan i suzdržan do završetka prebrojavanja svih glasova.

Nacionalna stranka bi trebala ostvariti povijestan rezulatt prema proporcionalnom sustavu koji će joj omogućiti da vlada sama, ali po svemu sudeći će ojačati većinu obnovom koalicijskih dogovora s manjim strankama koje su sudjelovale u njezinoj prethodnoj koalicijskoj vladi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.