Novi zviždač dijeli povjerljive informacije američke vlade medijima

Screenshot: Intercept

AMERIČKA je vlada zaključila da se u njezinim redovima pojavio novi zviždač koji medijima krijumčari povjerljive dokumente, objavio je CNN.

Naime, jučer je Intercept objavio novi članak na temelju informacija dobivenih od neimenovanog izvora bliskog američkoj vladi. Radi se o informacijama o nadzoru poznatih terorista, kao i onih za koje se sumnja da su povezani s terorizmom. Intercept je ranije objavljivao članke na temelju dokumenata koje im je dostavljao poznati bivši zaposlenih NSA-e i zviždač Edward Snowden.

Međutim, jučer objavljene informacije temelje se na dokumentu iz kolovoza 2013., više tjedana nakon što se Snowden otkrio javnosti i došao u Moskvu gdje je dobio azil te se i danas nalazi.

Novi dokument Nacionalnog protuterorističkog centra (NCC) koji je procurio u javnost baca svjetlo na proširenje popisa praćenih osoba. "Dokumenti koje smo dobili od izvora iz obavještajne zajednice također otkrivaju da je Obamina administracija upravljala neviđenom ekspanzijom sustava za praćenje terorista", objašnjeno je u članku.

U bazi podataka za otkrivanje terorista nalazi se 690 tisuća ljudi od kojih gotovo polovica nije povezana ni s jednom poznatom terorističkom skupinom, otkriva dokument.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.