Novi Zeland spreman pridružiti se koaliciji protiv Islamske države

Screenshot: YouTube

NOVI Zeland poslao je malenu skupinu vojnih službenika na Bliski istok kako bi procijenili na koji način ta zemlja može pomoći SAD-u u borbi protiv snaga Islamske države, prenosi The Wall Street Journal.

Novozelandske vlasti objavile su kako se pod nadzorom u toj zemlji nalazi 80 ljudi za koje se smatra da su potencijalna prijetnja nacionalnoj sigurnosti.

John Key, novozelandski premijer, u današnjem govoru rekao je kako državne agencije provode poseban nadzor nad četrdesetak osobito sumnjivih pojedinaca, za koje se vjeruje kako sudjeluju u ekstremističkim zajednicama. Dodatnih četrdesetak osoba pod istragom je zbog dokaza o sličnim aktivnostima, dodao je Key.

Osumnjičenima za terorizam oduzimat će se putovnica


"Novi Zeland je dugo slovio za okruženje s niskom razinom mogućih ugroza. Nesretan sam što vam moram priopćiti kako se to mijenja", izjavio je premijer Novoga Zelanda.

Podsjetimo, Kanada i Australija nedavno su postrožile protuterorističke mjere uslijed sve intenzivnijih prijetnji koje predstavlja "domaći terorizam".

Premijer Key rekao je kako će Novi Zeland donijeti nove zakone koji će omogućiti državu da onima optuženima za ugrožavanje nacionalne sigurnosti oduzme putovnicu na određeno vrijeme.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.