Njemačko "selo ukletih": U svakoj obitelji barem jedan član ima rak

NJEMAČKO selo Wewelsfleth su mnogi mediji proglasili "ukletim" zato što je stopa obolijevanja od raka 50 posto veća od državnog prosjeka.

U selu sa 1500 stanovnika slučaj raka je zabilježen u gotovo svakoj obitelji. Zdravstveni stručnjaci sa Sveučilišta Lubeck pokušavaju utvrditi uzroke tolike stope obolijevanja od raka, dok su stanovnici uvjereni da je za "epidemiju" krive obližnje nuklearne elektrane te brodogradilište u kojem su se prije brodovi polijevali visoko toksičnom bojom.

"Ponekad mislim da smo ukleti"


Očajni stanovnici traže pokretanje istrage. Smatraju kako su vlasti godinama šutjele dok su vjetar i kiša u njihove domove donosili kancerogene materijale. No, zdravstveni stručnjaci smatraju kako tvornice nisu krive za obolijevanje od raka. U analizi koju su obavili nisu pronašli vezu između tvornica i ranog umiranja od raka ljudi iz mjesta. 

Načelnik Wewelsfletha Ingo Karstens, kojemu su obje supruge umrle od raka, kaže da ponekad misli "da su ukleti". Između 1998. i 2008. godine su u selu zabilježena 142 nova slučaja obolijevanja, dok bi ih prema državnom prosjeku trebalo biti 95.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.