Njemački ministar financija: "Nacionalna fronta je fašistička stranka"

Foto: Guliver Image / Getty Images

NJEMAČKI ministar financija Wolfgang Schäuble u utorak je ocijenio da je Nacionalna fronta (FN), koja je pobijedila na europskim izborima u Francuskoj, fašistička stranka.

Francuski birači u nedjelju "nisu se odlučili za stranku desnog centra već za fašističku stranku", rekao je Schäuble na simpoziju o Europi u Berlinu. "I za sve u Europi, ne samo za naše francuske prijatelje, to je grubi povratak u stvarnost", dodao je kršćansko-demokratski ministar rođen tijekom Drugog svjetskog rata.

"To je signal za sve nas u Europi", rekao je Schäuble, koji sramotnim smatra slab odaziv na izbore u nekim zemljama, poput Slovačke gdje je izlaznost bila 17 posto.

"Kad je riječ o Francuskoj, uvijek možemo reći da imamo povjerenja u Francusku, mi smo najbolji prijatelji, ali to će imati negativan učinak", nastavio je Schäuble. "Samo 39 posto Francuza želi ostati u EU, a taj postotak svakako je viši u Velikoj Britaniji". "Uvjeren sam da moramo stvoriti bolju Europu", inzistirao je Schäuble.

Kancelarka Angela Merkel u ponedjeljak je žaljenja vrijednim ocijenila porast populističkih stranaka u Europi. FN je pobijedio na europskim izborima u Francuskoj s 24,85 posto glasova ispred UMP (20,80 posto) i PS (13, 98 posto glasova).

Potpredsjednica Europske komisije Viviane Reding u utorak je za švicarsku televiziju RTS rekla da francusku stranku Nacionalna fronta smatra "apsolutno opasnom, kao što je to svaki fašizam".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.