Njemačka, Francuska i UK lobirali za "namještanje eko-testova"

Foto: Hina

NJEMAČKA, Francuska i Ujedinjeno Kraljevstvo trpe optužbe o licemjerju nakon što je otkriveno da su iz pozadine lobirali za zadržavanje starih i neučinkovitih eko-testova vozila, iako sada javno traže europsku istragu o skandalu oko skrivanja i namještanja štetnih emisija Volkswagena.  

> SAD: Volkswagen softverom maskirao štetne emisije, suočen s kaznom od 18 milijardi dolara

Dokumenti o lobiranju su dani na uvid Guardianu koji piše da su navedene zemlje kod Europske komisije tražile da se zadrže propusti u eko-testovima koji povećavaju emisiju ugljičnog dioksida za 14 posto u odnosnu na javno priznate.

Lobiranje je provođeno samo četiri mjeseca prije izbijanja aktualnog skandala, a tri najveće europske naciju su tražile da se nastavi koristiti staromodan test osmišljen još u 1970-im godinama poznat kao NEDC, umjesto dolazećeg WLTP-a koji bi se trebao primjenjivati od 2017. godine.

"Nedopustivo je da vlade koje opravdano traže europsku istragu o namještanju eko-testova Volkswagena istovremeno iza scene lobiraju za nastavak namještanja CO2 testova," komentirao je za Guardian Greg Archer iz priznatog think-tanka "Transport i okoliš" (T&E). "Regulacije o CO2 ne bi trebale biti oslabljene kroz stražnja vrata i manipulaciju testovima".

T&E tvrdi da bi nastavak korištenja zastarjelih testova rezultirao povećanjem emisije CO2 od 110 grama po kilometru, što je značajno više od dopuštene razine u EU, i povećao godišnji trošak za gorivo za 140 eura.

Njemačka je u lobiranju otišla najdalje, pozvala da se dopusti testiranje vozila na nizbrdici, a proizvođačima omogući da deklariraju emisiju 4 posto nižu od izmjerene. Francuska je podržala sve prijedloge, osim umanjenja konačnog rezultata, piše Guardian

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.