Nizozemski učenici uče kako su svi Srbi iz BIH pobijeni ili protjerani

Foto: Shutterstock

IAKO je rat u državama bivše Jugoslavije već davno završio, u nekim državama i dalje nisu svima poznate činjenice o tom razdoblju. Najnoviji primjer pokazuje kako učenici u Nizozemskoj uče da su svi Srbi u BIH pobijeni ili protjerani. To, naime, stoji u jednom od udžbenika iz zemljopisa.

“Oružani sukobi su najčešći na afričkom i azijskom kontinentu. Ali isto tako se znaju dogoditi i u Europi. Do 1990. godine, Jugoslavija je bila velika država jugoistočne Europe. Kada se zemlja raspala na manje dijelove, Hrvatska, Srbija i Bosna su postale neovisne zemlje, s tim da nisu željeli druge narode unutar svojih država. Svi Srbi u Bosni su ubijeni ili protjerani. Ista stvar se dogodila i u ostalim dijelovima Jugoslavije. To je rezultiralo velikim valom izbjeglica u tim godinama”, stoji u spornom nizozemskom udžbeniku.

Osim što u BIH nema nijednog građanina srpske nacionalnosti, nizozemski učenici uče da se država Bosna i Hercegovina zove samo Bosna. Netočne informacije prijavljene su na službenoj stranici izdavača, a prigovor je moguće uputiti i nizozemskoj vladi.

Nizozemski izdavač je nakon proučavanja prigovora objavio svoju reakciju: Formulacija "svi Srbi u Bosni su pobijeni i protjerani" doista nije točna. U Bosni su tijekom rata stradale različite etničke skupine, uključujući i veliki broj bosanskih muslimana. Zbog ove greške u tekstu primite našu iskrenu ispriku".

Izdavač je dodao da će prilikom idućeg izdanja knjige ispraviti pogrešku, no nizozemske obrazovne institucije ipak nisu povukle sporni udžbenik.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.