Ništa od evakuacije Jezida: SAD i Velika Britanija otkazali operaciju

Foto: FAH

SAD i Velika Britanija odlučili su otkazati riskantnu operaciju spašavanja tisuća Iračana zarobljenih na planini Sinjar nakon što su specijalne postrojbe na terenu javile kako se zarobljenici nalaze u stanju koje je bolje od očekivanog, prenosi The Guardian.

Mala skupina specijalnih postrojbi i drugih američkih djelatnika spustila se na planinu Sinjar kako bi procijenila situaciju iračkih Jezida, zaključak - njihovo stanje je bolje nego što se mislilo.

Uz to, pokazalo se i kako je logistička složenost izvođenja takve operacije evakuiranja putem zraka jako velika. Unatoč tome što bi avioni tipa C-130 mogli slijetati na teren jako problematične konfiguracije, civili bi se morali u nizu pogibeljnih trkova "dočepati" aviona.

Iz Pentagona su javili kako je, uslijed znakova koji ukazuju na to da je američko bombardiranje pozicija IS-a bilo uspješno, operacija spašavanja za sada otkazana.

"Predsjednikove (Obamine, op.a.) čvrste odluke koje su donesene odmah po izbijanju krize održale su ljude na životu i doprinijele razbijanju opsade planine", rekao je službenik iz Bijele kuće za The Guardian.

Unatoč tome što je britanski premijer David Cameron iskazao namjeru da se UK pridruži operaciji spašavanja kako bi se okončala "strašna humanitarna" situacija u planinama, Justine Greening, britanska ministrica međunarodnog razvoja, podržala je stavove Washingtona o poboljšanju situacije u planinama.

"Teško je procijeniti kakva je stvarna situacija na terenu, ali američki izvori su objavili kako su iz svojih aktivnosti prikupljanja podataka došli do informacija kako je sada manje ljudi na planinama i kako su oni koji su još uvijek tamo u mnogo boljem stanju nego što smo očekivali, što su dobre vijesti. Naravno, moramo nastaviti s humanitarnim dostavljanjem hrane, vode i osnovnih potrepština zračnim putem, i to ćemo, kao i do sada, i dalje činiti zajedno sa SAD-om", rekla je Greening za BBC Radio 4.

Britanski izvori izjavili su kako su američki zračni napadi uspješno potisnuli snage IS-a.

Glavni prioritet za međunarodnu zajednicu sada će postati pružanje humanitarne pomoći izbjeglicama te naoružavanje kurdskih snaga koje se bore sa IS-om.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.