Nije oštetio HT: Obustavljena istraga protiv Juraja Buzolića

Ilustracija: t-ht.hr

ŽUPANIJSKO državno odvjetništvo u Splitu obustavilo je istragu protiv bivšeg saborskog zastupnika HDZ-a i šefa nekadašnjeg TKC-a Split Juraja Buzolića. Istraga je obustavljena zbog nedostatka dokaza da bi Buzolić oštetio svoju bivšu tvrtku za nekih 18 milijuna kuna.

Istraga je zatražena koncem ožujka 2003. godine, nakon što je splitska policija podnijela posebno izvješće protiv Buzolića te njegovih suradnika u TKC-u. Sumnja je bila da su radovi na objektima bili preplaćeni.

Nije smijenjen, nego mu je funkcija prestala postojati

Te 2003. godine to je bila velika afera jer je Buzolić bio politički vrlo utjecajan 90-ih. Nova dekada donijela je pad u stranačkoj hijerarhiji, a potom i "odstrjel" u friško privatiziranom HT-u. Upravo se Buzolić žalio da mu se kazneni postupak smješta jer ga se želi eliminirati iz tvrtke. Otišao je uz bogatu otpremninu, nezadovoljan pozicijom koju mu je nakon restrukturiranja ponudio Ivica Mudrinić. Tadašnji glasnogovornik HT-a Marijan Jurleka pojasnio je novinarima da Buzolić nije smijenjen, nego je njegova funkcija prestala postojati.

Revizorska kuća svalila teret na Buzolića pa izgubila licencu u aferi Enron

Prijava protiv Buzolića temeljila se na revizorskom izvješću kuće Arthur Andresen, koja je svega koju godinu kasnije izgubila licencu u aferi sa Enronom. Njihov izvještaj nije prihvatila ni Uprava HT-a. Buzolić je isticao kako je ponosan na sve što je napravio u 12 godina upravljanja Telekomunikacijskim centrom Split te je upozorio da policija nije nadležna za propitivanje menadžerskih odluka.

Šest i pol godina odlučivalo se o pokretanju istrage

Zanimljivo je svakako da je istraga protiv Buzolića išla vrlo bremenitim tijekom. Tek je Vrhovni sud u rujnu 2009. godine, dakle nakon šest i pol godina od podnošenja zahtjeva, otvorio istragu. U međuvremenu je umro jedan od osumnjičenika, a nekoliko vještačenja je pokazalo da ne stoje navodi Arthur Andersena o prenapuhanim radovima i milijunskoj šteti.

Unatoč tome što se Buzolić rasteretio ovog postupka, situacija za njega nije blistava, jer mu je u tijeku suđenje za prevaru poslovnih partnera u privatnoj tvrtki Posebni projekti. Terete ga za zloporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju i krivotvorenje isprave, odnosno, da je prisvojio svu dobit od tri milijuna kuna te da nije isplatio suvlasnike. 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.