Nezaposleni: Shvatite da sjedimo na bačvi baruta, što ako se pojavi iskra?

Ilustracija: Davor Pongračić/Cropix

SINDIKAT nezaposlenih Hrvatske prokomentirao je aktualnu situaciju u zemlji, kao i pozive građanima da se izađe na ulice:

Nema konsenzusa bez 500 tisuća nezaposlenih!!!

"Predsjednik RH Ivo Josipović je na dodjeli Zlatnih kuna koje je organizirala Hrvatska gospodarska komora izjavom: "Nema konsenzusa bez 370 tisuća nezaposlenih" pogodio u sridu, u bit problema u našem društvu. Mi bismo samo dodali da se radi o 500 tisuća nezaposlenih jer su nezaposleni i oni koji nisu u evidenciji HZZ, pa kada se tu uključe i oni koji su egzistencijalno ovisni o nezaposlenima, imamo brojku od bar milijun građana, koje se u ovom društvu mora za nešto pitati.

Shvativši da sve dosadašnje vlasti, sindikati i poslodavci, nisu ništa pitali nezaposlene već su odlučivali u njihovo ime, nezaposleni se samoorganiziraju i već prošle godine osnivaju Sindikat nezaposlenih Hrvatske i odmah nailaze na birokratske prepreke i bahatost vlasti, te svoje pravo na registraciju čekaju više od devet mjeseci od upravnog i pravosudnog sustava, a svoje pravo smo morali tražiti i kod parlamenata europskih država i tijela EU.

Bahata Vlada odbila je našu ideju i krenula sasvim krivim putem, putem porezne "represije" i mjera štednje

Odmah po osnivanju Hrvatskoj smo ponudili ideju INVESTICIJSKOG FONDA NEZAPOSLENIH HRVATSKE, koji se nije zasnivao na mjerama štednje već na mjerama prenamjene sredstava za spas postojećih i otvaranje novih radnih mjesta u realnom sektoru. Jer, nije najveći problem uzeti kredit, već kako i gdje ga potrošiti.


Bahata Vlada odbila je našu ideju i krenula sasvim krivim putem, putem porezne "represije" i mjera štednje, koje u konačnosti smanjuju potražnju, zaustavljaju investicije i dovode do kraha i propasti gospodarstva, te ogromne nezaposlenosti.

Sjedili ste gospodo sa vlastima i čuvali svoje stečene pozicije te pred izbore iskamčivali od nesposobnih i korumpiranih vlasti svoj dio kolača

U svim našim dosadašnjim istupima zalagali smo se za općedruštveni dogovor, društveni konsenzus. Problemi su ogromni i složeni i neće ih riješiti ulica. I zato nam poziv na prosvjede jednog od čelnika sindikata gospodina Severa više izgledaju kao vapaj očajnika u pustinji, nego ozbiljan poziv na rješavanje problema. Poziv na narodni bunt kasni već nekoliko godina, jer gdje je bio gospodin Sever kada su rezali granu na kojoj sjedi cijela društvena nadgradnja. Gdje ste bili gospodine Sever, Ribič i ostali sindikalni čelnici (čast izuzetcima) kad su otpuštane stotine radnika iz Kamenskog i mnoštva drugih poduzeća iz realnog sektora. Gdje ste bili gospodo kada su u realnom sektoru smanjivane plaće i do 30 posto kako bi se sačuvala radna mjesta.


Ovime ništa ne spočitavamo radnicima u javnom sektoru koji uglavnom časno i pošteno obavljaju posao, ali zamjeramo njihovim čelnicima, koji boreći se za postotke nisu vidjeli da zajedno sa nesposobnom vlašću pile granu na kojoj sjede. Sjedili ste gospodo sa vlastima i čuvali svoje stečene pozicije, te pred izbore iskamčivali od nesposobnih i korumpiranih vlasti svoj dio kolača. To i danas svi vi to pokušavate, dogovarate sa poslodavcima i vlastima novi Zakon o radu, Zakon o mirovinskom sustavu i drugo. A tko je što pitao nas nezaposlene na koje se to sve najviše i odnosi?

Shvatite da sjedimo na bačvi baruta, a što ako se pojavi iskra?

Gospodo, sa nezaposlenima možete postići konsenzus samo ako od ovoga trenutka usmjerite sve svoje snage na spašavanje radnih mjesta i otvaranje novih u realnom sektoru, jer samo zapošljavanje ogromne mase nezaposlenih u realnom sektoru rješava i sve ostale probleme.

I sada Predsjednik Josipović, pogađa u sridu, isto kao što je dobro shvatio i poruke iz Investicijskog fonda nezaposleni. Problem našeg Predsjednika je samo u tome što on sve shvaća, a premalo poduzima da se stvari pokrenu. Shvaća Predsjednik Josipović da će ta sirotinja, koja se valja ulicama u jednom trenutku zakucati svima Vama na vrata, od pohlepnih banaka pa do predsjednika Vlade i Države. A ta sirotinja se danas uz pomoć udruge Živi zid brani vlastitim tijelima od deložacija iz vlastitih domova, narušavajući time "pravnu državu" i "pravni poredak".

A svaki pravni poredak vrijedi dok ne nastupi "viša sila", "nužna obrana" i "krajnja nužda", a onda "sila zakon mijenja". Zato gospodo razmislite o ovome što Vam nezaposleni poručuju. Shvatite da sjedimo na bačvi baruta, a što ako se pojavi iskra???"
, navodi se u priopćenju kojeg potpisuje Maja Marija Jelinčić, predsjednica Sindikata nezaposlenih Hrvatske/Akcije nezaposlenih Hrvatske.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.