"Ne želimo antene pod prozorima": Dan uoči prosvjeda osvanuo plakat s djevojčicom oboljelom od raka

Foto: HUZEZ

"DRAGI susjed! Prošlo je godinu dana, a antena na vašoj kući i dalje prekomjerno zrači našu djecu. Vaša i VIP-ova pohlepa za novcem nadvladala je očajničke apele da skinete baznu stanicu s krova i prestanete ugrožavati ljudske živote. No u borbi protiv prekomjernog zračenja ljući smo i jači nego ikad. Nećemo odustati dok ne skinete baznu stanicu. A vi ćete nas, dragi susjed, do groba nositi na savjesti. Ogorčeni građani Rudeša.''

Ova poruka, popraćena fotografijama djevojčice oboljele od tumora te VIPnetove bazne stanice s obližnje obiteljske kuće, stoji na velikom plakatu koji je u utorak postavljen u zagrebačkom naselju Rudeš. Plakat, koji nikog ne ostavlja ravnodušnim, dao je izraditi i na svoju kuću montirati Josip Barušić, otac četvero djece, kojem je lani tik pod prozorom niknula VIP-netova antena. Postavljanje te bazne stanice na svojoj je kući u Pisarovinskoj ulici dopustio Barušićev susjed Zdravko Topalušić.

Podsjetimo, Barušić je sličan plakat na svoju kuću postavio i prije godinu dana, kada se stotine Rudešana na prosvjedu pobunilo protiv antene koja im prijeteći strši nad glavama, a neki od zabrinutih građana gledaju je i kroz prozor spavaće sobe.

Ispostavilo se da je antena postavljena sukladno zakonu, a to je moguće jer danas u Hrvatskoj mobilni operateri mogu postaviti bazne stanice gotovo gdje god žele, bez prethodne suglasnosti susjeda. Uplašenim građanima nitko ne može jamčiti da elektromagnetsko zračenje ne povećava rizik od zloćudnih tumora i drugih bolesti."

Prosvjed danas na devet lokacija u državi

Hrvatska udruga za zaštitu od elektromagnetnog zračenja (HUZEZ) diljem zemlje organizira prosvjede protiv štetnog zračenja. Prosvjedi će se istovremeno održati na devet lokacija. Riječ je o gusto naseljenim naseljima u kojima su građanima pod prozorom niknule bazne stanice mobilnih operatera. Prosvjedi pod motom ''Ne želimo antene pod prozorima'' održat će se u danas 11. lipnja 2014. u 19 sati, na sljedećim lokacijama:

Zagreb – Vrbani i Prečko, zajednički prosvjed na istočnoj strani shopping centra Point
Zagreb – Rudeš, ugao Pisarovinske i Delničke ulice
Zagreb – Jarun/Staglišće, ulica Gordana Jankovića 25
Split – Kila, okretište autobusa br. 6
Kaštel Lukšić - Obrov 23
Vrsi (Zadar) – pred zgradom općine i vrtića
Šibenik – Meterize, kod antene u ulici Put Gvozdenova
Perušić – kod Ciglane
Istra – Pobri, ispred crkve sv. Ane

"Prosvjedujemo jer se u Hrvatskoj pod okriljem njenih zakona i pravilnika događa novi oblik fizičkog i psihičkog zlostavljanja. Mobilni operateri mogu postaviti telekomunikacijske antene (bazne stanice) gotovo gdje god žele, bez prethodne suglasnosti ili barem informiranja lokalnog stanovništva. Doslovno se može dogoditi da se ujutro probudimo s antenom postavljenom neposredno uz spavaću sobu naše djece.

Kako se broj postavljenih telekomunikacijskih antena povećava, tako raste i zabrinutost stanovništva o mogućem štetnom utjecaju elektromagnetskog zračenja na ljudsko zdravlje. Mobilni teleoperatori koriste svaku prigodu da naglase kako nema dokaza o štetnom utjecaju zračenja na zdravlje ljudi. Međutim, to nije istina. Postoji niz znanstvenih istraživanja koja ukazuju da elektromagnetsko zračenje može povećati rizik od zloćudnih tumora i drugih bolesti, kako u odraslih tako i u djece.

HUZEZ je osnovan upravo s ciljem da se zakonska regulativa na ovom području izmijeni, na način da se u najvećoj mogućoj mjeri zaštiti zdravlje ljudi, a da se pri tom ne ograničava razvoj mobilnih telekomunikacija. Svi građani koji imaju informacije o baznim antenama i štetnom zračenju mogu iste poslati na e-mail udruge info@huzez.org. ", poručuju organizatori.


 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.