Nasilnim zagrebačkim policajcima prijeti do pet godina zatvora



"ODJEL za zakonitost postupanja provodi istragu kako bi se utvrdilo što se točno dogodilo ispred vrtića Izvor u Prilazu Gjure Deželića u Zagrebu, nakon čega će donijeti mišljenje", potvrđeno je za Index iz PU zagrebačke.

Na naše pitanje kakve bi mogle biti sankcije za policajce, ukoliko se utvrdi da su prekoračili svoje ovlasti i počinili kazneno djelo, iz Ureda za odnose s javnošću PU zagrebačke poručeno nam je da će to ovisiti o mišljenju Odjela za zakonitosti.

Priveli roditelje, napali kćer

Podsjećamo, dva policajca u srijedu su pred vrtićem grubo priveli Igora K., oca blizanaca u dobi od dvije i pol godine. Igoru su policajci stavili lisičine i pribili ga uza zid, dok su djeca sve to promatrala. Igorov "zločin" bio je što je pokušao policajce nagovoriti da njegovoj sestri Tamari ne daju kaznu zbog nepropisnog parkiranja.

Policajci su zatim priveli i Tamaru, te grubo odgurnuli njenu četverogodišnju kćer kada im se ispriječila na putu. U obranu nasilnih policajaca odmah je stao Sindikat policijskih službenika, koji je ustvrdio da su policajci korektno obavljali svoj posao, te da su ih Igor i Tamara isprovocirali uvredama.


Veljko Miljević, zagrebački odvjetnik i bivši vanjski član saborskog Odbora za ljudska prava, uvjeren je da u postupanju dvojice policajca postoje elementi nekoliko kaznenih djela. Miljević vjeruje da su policajci počinili kazneno djelo prisile, kao i kazneno djelo zlostavljanja u obavljanju službe ili javne ovlasti. Ukoliko se istragom utvrdi da postoje elementi ovih kaznenih djela, policija je dužna DORH-u podnijeti kaznenu prijavu.

Prijeti im do pet godina zatvora

Nasilni policajci bi mogli, kaže nam Miljević, dobiti i do pet godina zatvora. "Ako su bili u službi, a izgleda da su bili, onda po mom mišljenju postoje elementi kaznenog djela zlostavljanja u obavljanju službe ili javne ovlasti. Zlostavljali su oca, sasvim sigurno je bilo i uvreda, postupali su na način kojim se vrijeđa ljudsko dostojanstvo", kaže Miljević.

Na ovaj način policajci su prekršili članak 127. Kaznenog zakona RH. U prvoj točki tog zakona stoji: "Službena osoba koja u obavljanju službe ili javne ovlasti drugoga zlostavi, uvrijedi ili uopće prema njemu postupa na način kojim se vrijeđa ljudsko dostojanstvo, kaznit će se kaznom zatvora do tri mjeseca do tri godine".

No, prema Miljevićevu mišljenju, na dvojicu policajaca koji su nasilno postupali prema Igoru i Tamari, te Tamarinoj kćeri, mogla bi se primijeniti i druga točka istog zakonskog članka, u kojem stoji da se isto kazneno djelo počinjeno prema djetetu ili maloljetnoj osobi kažnjava zatvorskom kaznom od jedne do pet godina zatvora.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.