Nakon što su direktora prijavili za neisplatu plaća, sindikalisti Kaštelanskih staklenika pred otkazom

Foto: Kaštelanski staklenici

MARIJO PALADIN, direktor Kaštelanskih staklenika, namjerio je dati otkaz sindikalistici Jagodi Dragun koja ga je prijavila Državnom odvjetništvu zbog neisplate plaća i to kazala medijima. Direktor Paladin tvrdi da se ne radi o osveti zbog javnog istupa i prijave, već o neizvršavanju radnih obaveza i ostalim povredama radne discipline.

Evo što je Paladin napisao ministru poljoprivrede Tihomiru Jakovini, koji je zatražio očitovanje nakon što mu se obratio predsjednik Novog sindikata Mario Iveković šokiran kako se sindikalisticu želi potjerati s radnog mjesta u državnoj tvrtki jer se bavi sindikalnim radom. Uz Dragun, Paladin se osvrnuo i na njezinog kolegu Damira Klarića, protiv kojeg je također pokrenut postupak za otkaz.

"Već duže uznemiravaju Uprave..."

"Radnici Jagoda Dragun i Damir Klarić već duže uznemiravaju Uprave društva tako da odbijaju izvršavati svoje radne zadatke, unose nemir i nerad u kolektiv, ne poštuju nadređene, niti Upravu, prijete i prijavljuju Upravu DORH-u, pozivaju radnike na nelegalne akcije i obustavu rada", naveo je direktor Paladin.

Potom je specificirao za što točno tereti sindikaliste. 

"Radnica Jagoda Dragun ima ukupno dva upozorenja, i to upozorenje od 2. travnja zbog odbijanja izvršavanja radnih obaveza te 20. siječnja zbog nezakonite obustave rada od šest dana. Ta radnica zaprimila je dvije prijave po kojima je u tijeku postupak za izvanredno otkazivanje ugovora o radu, a odnose se na neovlašteno davanje izjava medijima za vrijeme radnog vremena, vrijeđanje člana Uprave te verbalni napad na radnicu društva koja je zaposlena u upravnoj zgradi", pojasnio je Paladin detalje. 

Direktor Paladin: Dat ćemo im otkaz unatoč tome što su sindikalni predstavnici

Klarića također tereti za nezakonitu obustavu rada, a pokrenut je i postupak za izvanredan otkaz zbog samovoljnog napuštanja radnog mjesta i neovlaštenog istupanja u medijima za vrijeme radnog vremena.

"Navedeni radnici bili su članovi Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske, a zatim su, uvidjevši da njihovo konstantno nezadovoljstvo i nerad ne nailaze na podršku Sindikata, u Staklenike doveli Hrvatsku udrugu radničkih sindikata, no ni taj im sindikat nije odgovarao jer ih nije podržavao u neradu i nezakonitoj obustavi rada. Dovođenjem trećeg sindikata, radnici su se nastojali zaštiti jer su uvidjeli da će njihov nerad biti sankcioniran pa su kao sindikalni povjerenici dobili određenu zaštitu, iako ćemo biti primorani sudskom odlukom ishoditi njihov odlazak iz društva", tvrdi Paladin, koji "iskreno žali i s nevjericom prihvaća što se ministar Jakovina u moru problema mora baviti sudbinama sindikalaca kojima je namjerio dati otkaz, umjesto da se svi zajedno pozabave pravim problemima i predstečajnom nagodbom Staklenika."

"Konačno je došao kraj neradu, samovoljnom napuštanju radnog mjesta, nezakonitoj obustavi rada, odbijanju radnih zadataka, nepoštivanju i vrijeđanju autoriteta", zaključio je Paladin, koji tvrdi da mu je Jagoda Dragun prilikom usmenog očitovanja o obustavi rada vrijeđala roditelje. 

Sindikalistica Dragun: Progone me zbog sindikalnog rada

Ona, pak, to kategorički demantira, kao što i demantira napad na kolegicu koja je, po tvrdnjama direktora Paladina, zbog stresa nakon incidenta završila u bolnici.

"Ni govora, ja sam je samo pitala da mi komentira svoju opservaciju kako se ja i direktor sukobljavamo. Nije istina da sam je napala, kao što nisam vrijeđala roditelje direktora. Meni ovo sve ispada kao nekakav progon zbog mog sindikalnog rada. Izjavu sam dala i potvrdila da smo prijavili direktora za neisplatu plaća. On se naljutio i rekao da će mi dati otkaz uz obrazloženje da nisam radila dok sam pričala. Nema nikakvog razloga za otkaz. Neka ministar Jakovina kaže što misli o svemu. Ako se meni da otkaz, tražit ćemo smjenu direktora Paladina", kazala nam je Jagoda Dragun.

Inače, u doba istupanja Jagode Dragun, radnicima je tvrtka dugovala veći broj plaća. Nakon toga, radnicima su isplaćeni zaostaci tako da im Uprava sada duguje jednu plaću. Direktor Paladin policiji je kazao kako plaće nije mogao isplatiti jer na računu nije bilo sredstava.

Iveković: Otkaz je neprihvatljiv, ako Uprava ne obustavi postupak, tražimo žurnu smjenu

Predsjednik Novog sindikata Mario Iveković u dopisu ministru Jakovini naveo je kako je s nevjericom primio informaciju da se želi dati izvanredan otkaz Jagodi Dragun.

"Strahujemo da je pravi razlog otkaza netrpeljivost Uprave jer je kao sindikalna povjerenica više puta prozivala Upravu, posebno kada su plaće kasnile skoro godinu dana. Potpuno je neprimjereno da Uprava povlači ovakve poteze u tvrtki koja je u cijelosti u državnom vlasništvu. Sloboda govora i sindikalnog djelovanja mora se osigurati i u privatnom sektoru, ali kada se pokušava suzbiti u državnoj tvrtki, takvo postupanje trebalo bi potaknuti državne dužnosnike na žurno djelovanje i onemogućavanje daljnjih pritisaka prema radnicima i sindikalnim aktivistima. Ako Uprava odmah ne obustavi sve postupke u vezi najavljenog otkaza, tražimo smjenu Uprave u najkraćem roku", napisao je Iveković ministru Jakovini.

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.