Najveća zdravstvena prevara u SAD-u: GlaxoSmithKline platio 3 milijarde dolara kazne

BRITANSKI farmaceutski div GlaxoSmithKline je priznao krivnju i platio 3 milijardi dolara kako bi se riješili slučaja koji su američki dužnosnici nazvali najvećom zdravstvenom prevarom u povijesti SAD-a.

Nagodba, koja još treba dobiti sudski "blagoslov", će riješiti optužbe da je britanski proizvođač  prekršio američke zakone po pitanju promidžbe svojih proizvoda. GSK je promidžbu za antidepresiv Paxil temeljio na pacijentima mlađima od 18 godina, dok je lijek bio dopušten samo za punoljetne osobe, piše Reuters.

Skupa putovanja i zabava za liječnike

Lijek Wellbutrin su reklamirali za liječenje poremećaja i bolesti za koje nije imao dopuštenje, kao što je mršavljenje ili liječenje seksualne disfunkcije, otkrilo se u istrazi američkog Ministarstva pravosuđa. Tvrtka je žestoko promovirala svoje proizvode naručujući lažne članke u magazinima, plaćajući liječnicima ručkove i spa tretmane.

Američki državni odvjetnik Carmin Ortiz je otkrio kako je GSK, u zamjenu za propisivanje njihovih lijekova, mitio liječnike "skupom zabavom", putovanjima na Havaje i kartama za Madonnine koncerte. U trećem slučaju zbog kojeg se vodila istraga GSK nije američkom Uredu za hranu i lijekove dostavio podatke o sigurnosti lijeka za dijabetes Avandia. GSK je prihvatio priznanje krivnje po sve tri točke optužnice. Drugi čovjek američkog Ministarstva pravosuđa James Cole je akciju nazvao "povijesnom" i dodao da je "jasno upozorenje za sve tvrtke koje odluče kršiti zakon".

Izvršni direktor GSK je Andrew Witty je rekao je prekršaj napravljen "u drugoj eri kompanije" i da se više takva praksa neće tolerirati. "Naučili smo iz pogrešaka koje smo napravili", napisao je u pisanom priopćenju. GSK je platio najveću kaznu među farmaceutskim kompanijama u povijesti SAD-a. 2009. godine je Pfizer pristao platiti 2,3 milijarde dolara kako bi se riješila optužbi za nezakonitu promidžbu 13 lijekova.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.