Na što će pristati sindikati državnih službi?

VLADA i sindikati državnih službi danas će na treću rundu pregovora oko izmjena Kolektivnog ugovora. Ponuda je na stolu: nema diranja u plaće, režu se božićnice i regresi, regulira naknada za prijevoz.

Dio materijalnih prava koji uključuje božićnice i regrese riješio bi se aneksom ugovora, dok će u novom kolektivnom ugovoru, koji će vrijediti iduće četiri godine, biti redefinirane jubilarne nagrade, smanjene dnevnice te posebno regulirana naknada za prijevoz, ponudio je sindikatima Vladin pregovarač Neven Mimica.

"Sve ono što se odnosi na osnovnu plaću, znači osnovice, koeficijenti, postotni dodatak na staž. Ne predlažemo nikakvo smanjivanje, predlažemo odgovarajuće privremeno neisplaćivanje nekih jednokratnih dodataka", istaknuo je Mimica.

Sindikati još ništa nisu prihvatili te poručuju: pričekajmo da se i članstvo izjasni. Ne isključuju ni mogućnost referenduma, kaže Boris Pleša iz Sindikata državnih službenika i namještenika. "Kao dio procesa donošenja odluka apsolutno da. Svaki sindikat je autonoman u donošenju svoje odluke. Mi ne možemo nikoga prisiliti ili nerespektirati stav kolega iz drugog sindikata", poručuje Pleša.

Kakav je stav sindikata, bit će jasnije danas obzirom da se u pregovorima moraju požuriti jer im Kolektivni ugovor traje do 31. srpnja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.