Na grčkoj krizi Njemačka zaradila 100 milijardi eura

Foto: FaH, Iwh-halle.de

"JASNO je da je Njemačka imala očiglednu korist od krize u Grčkoj", stoji u zaključcima koje je objavio ekonomski Institut Leibniz sa sjedištem u Halleu. Naime, u analizi se ističe da je Njemačka konkretno zaradila 100 milijardi eura od krize u Grčkoj, a iznos zapravo predstavlja novac koji je Njemačka zaradila niskim kamatama fondova koje je Vlada pozajmljivala.

Detaljna analiza "Njemačka korist od grčke krize" Leibniz Instituta naglašava kako su koristi od grčke krize imale i američka, francuska i nizozemska ekonomija, no u znatno manjem obimu nego što je to imala Njemačka.

Naime, kada su se god financijska tržišta suočavala s negativnim vijestima, kamatne stope njemačkih državnih obveznica su opadale, a  kada bi vijesti bile dobre, onda bi rasle.

"Investitori su tražili utočište za svoj novac, a Njemačka je imala ogromnu korist", navodi se u istraživanju.  Iznos od 100 milijardi eura zapravo je iznos kojeg je Njemačka uštedjela u posljednjih pet godina, a on predstavlja tri posto domaćeg bruto proizvoda.

"Čak i da se dogodi da Grčka ne vrati ni cent, državna kasa Njemačke imala je korist od krize", zaključuje se u istraživanju.

Podsjetimo kako je Njemačka bila najglasnija kada se od Grčke zahtjevalo uvođenje fiskalne discipline te ekonomske reforme u toj zemlji, a sve u zamjenu za dodjelu dodatne pomoći od strane međunarodnih kreditora.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.