NSA ima top-secret program s nazivom "Skynet"

Foto: Public domain/Wikipedia/Intercept

SKYNET je stvaran, tako barem tvrdi posljednje izvješće Glenna Greenwalda, novinara kojeg je proslavila suradnja s Edwardom Snowdenom i drugim zviždačima globalnog kalibra.


Prema izvješću The Intercepta, Nacionalna Siguronosna Agencija (NSA) provodi (ili je provodila) tajni program s kodnim imenom Skynet. Za razliku od umjetne inteligencije koja je povela rat protiv ljudi u filmu Terminator, Skynet NSA koristi meta-podatke prikupljene masovnim nadzorom kako bi identificirao ljude povezane s terorizmom. 

Iz izvještaja je nejasno koliko je algoritam uspješan, on je između ostalog podigao uzbunu zbog istraživačkog novinara Al Jazeere Ahmada Muaffaqa Zaidana koji kategorički odbacuje svaku povezanost s terorizmom i čiji posao podrazumijeva kontakt s pripadnicima i glasnogovornicima terorističkih organizacija.

Dio dokumenata o Skynetu, koji su završili u javnoj sferi zahvaljujući Snowdenu, otkriva da softver koristiti podatke prikupljene od pružatelja internetskih i mobilnih usluga da bi pratio kretanje potencijalnih terorista i prepoznao ponavljajuće modele ponašanja. "Crvene zastave" se podižu nakon što algoritam zamijeti "sumnjive aktivnosti" kave su učestale zamjene SIM kartica, često isključivanje iz mobilne mreže, posjeti zračnim lukama...

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.