Mursijevim pristašama dvije godine strogog zatvora

Foto: Guliver image/Getty images

EGIPATSKO pravosuđe osudilo je u ponedjeljak 139 pristaša islamističkog predsjednika Muhameda Mursija, kojeg je svrgnula vojska, na dvije godine strogog zatvora zbog nasilja koje je izbilo na prosvjedu u Kairu 15. srpnja, izvijestila je službena agencija Mena.

Islamisti koji mogu uputiti priziv na tu odluku, u pritvoru su. Sud je odredio pojedinačnu jamčevinu od 5000 egipatskih funti (otprilike 520 eura) što bi im omogućilo da se brane sa slobode.

Otkad su vojnici svrgnuli i uhitili 3. srpnja Mursija, njegove pristaše prosvjeduju gotovo svakodnevno zahtijevajući povratak na vlast prvog demokratski izabranog predsjednika u zemlji.

Egipat pozvao arapske zemlje da primijene sporazum o protuterorizmu i djeluju protiv Muslimanskog bratstva

Egipat je pozvao arapske države da primijene sporazum o protuterorizmu koji bi Muslimanskom bratstvu onemogućio potporu u regiji, nakon što su ih nove vlasti u Kairu svrstale u kategoriju terorističkih skupina.

Egipatska diplomacija vodi kampanju čiji je cilj postići da arapske države primjenjuju sporazum potpisan 1998., čime bi se omogućilo sprečavanje pomoći i financiranje spomenute grupe te da se zemlje potpisnice prisile na izručenje pripadnika Muslimanskog bratstva koje traži službeni Kairo. Član terorističke grupe je i Muhamed Mursi, islamistički predsjednik kojega je početkom srpnja s vlasti svrgnula vojska.

Muslimansko bratstvo osnovano je 1928. u Egiptu. Otad je broj članova neprekidno rastao, a sada je Bratstvo prisutno u većini arapskih zemalja. Od pobune 2011., kada je s vlasti svrgnut predsjednik Hosni Mubarak, grupa je osvojila sve izbore u Egiptu.

Arapska liga u ponedjeljak je objavila kako je zemlje članice izvijestila da je Egipat Muslimansko bratstvo proglasio terorističkom grupom. Jedan od dužnosnika te organizacije kazao je kako je sporazum ratificiralo 18 od 22 zemlje članice. "Dužnost je potpisnika da počnu primjenjivati sporazum", rekao je glasnogovornik egipatskog ministarstva vanjskih poslova Badr Abdelati. Morsiju se trenutačno sudi u Egiptu, kao i većini čelnika njegove grupe.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.