Mršić: Podravka je sada u poziciji da može razmišljati o akvizicijama

Foto: Media servis

PODRAVKA je u Londonu s Europskom bankom za obnovu i razvoj te tri komercijalne banke sklopila sindicirani ugovor o kreditiranju u iznosu od 73,4 milijuna eura. Navedenim ugovorom Podravka će refinancirati postojeće kreditne obveze uz znatno nižu kamatnu stopu te prolongirane rokove dospijeća, rekao je za Media servis predsjednik Uprave Podravke Zvonimir Mršić.

"Podravka je potpisala ugovor s EBRD-om za sindicirani kredit od 73,4 milijuna eura čime refinanciramo jedan stari kredit koji je, na žalost, Podravka morala podignuti da bi financirala štetu koja je nastala u poznatoj aferi Spice. Ono što je značajno za ovaj kredit je da smo dobili 40 posto nižu kamatu nego što je bila na prošlom kreditu i u ovom trenutku je to, vjerojatno, najniža kamata koju neka kompanija plaća u regiji", kaže Mršić koji otkriva i daljnje planove Podravke.

"Konkretno to znači da ćemo na godišnjoj razini samo za kamate uštedjeti milijun eura, a, s druge strane, da smo potpuno presložili poslovanje kompanije što se tiče restrukturiranja, biznisa, optimiranja procesa efikasnosti i financijsku strukturu našeg duga, odnosno tijeka novca. Na takav način smo sada u poziciji da sada možemo razmišljati o anorganskom rastu, odnosno akvizicijama i u ovom trenutku analiziramo nekoliko meta u regiji, i ne samo tamo nego i u nekim drugim zemljama i kada budemo spremni poduzeti sljedeći korak, a to znači dati obvezujuću ponudu i ići u pregovore da preuzmemo tu kompaniju mi ćemo to onda i objaviti, u ovom trenutku to ne možemo. Kompanija je u potpunosti pripremljena za takav veliki iskorak", tvrdi Mršić za Media servis.

"Želimo pomoći u procesu da Badel moguće postane konsolidator pića u regiji"


Mršić kaže da će u budućnosti Podravka biti u mogućnosti preuzeti nešto veliko i na taj način promijeniti svoju poziciju na tržištu. Na pitanje je li to Badel koji se spominjao u medijima, odgovorio je:

"Badel sasvim sigurno ne, jer je ideja kod Badela da mi naš biznis pića dezinvestiramo i mi smo pronašli i privatne investitore. Dakle, mi želimo naša pića, privatni investitori koji s nama djeluju, ući u Badel, ali želimo da Badel kao brand opstane. I želimo pomoći, biti potpora, u procesu da Badel moguće postane konsolidator pića u regiji. Dakle, mi smo donijeli odluku da izlazimo iz biznisa pića, ali ovo je način kako da jednoj drugoj hrvatskoj kompaniji pomognemo da očuva najveći broj radnih mjesta, da stvori svoju poziciju i isto tako postane preuzimatelj ili konsolidator i naš udio će biti neko svojevrsno preuzimanje ako se to dogodi, jer je u ovom trenutku tek proces dubinskog snimanja. Ako se dogodi naš će udjel biti da Badel bude veći i efikasniji, da proširi svoj portfelj proizvoda, da bude bolji ponuditelj te vrste proizvoda na hrvatskom tržištu i da stvori pretpostavku i možda bude konsolidator nekih drugih biznisa pića u Hrvatskoj ili u regiji", kaže Mršić.

Aranžmanom u Londonu Podravka nastavlja proces restrukturiranja s ciljem daljnjeg regionalnog i internacionalnog rasta i razvoja. Navedeni iznos bit će iskorišten za restrukturiranje kompanijske bilance te se očekuje ušteda od 7,5 milijuna kuna na troškovima kamata. Rok otplate kredita je pet godina s time da je 75 posto kredita amortizirajući dio s ravnomjernim kvartalnim otplatama glavnice, počevši od 16.11.2014. godine. Ostatak od 17,6 milijuna eura dospijeva u okviru zadnje rate. Bitno niži trošak financiranja učinit će investicijske prilike atraktivnijima te time doprinijeti i budućem rastu Podravke.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.