Mrak Taritaš: Za prodaju stanova uskoro će biti potreban i certifikat o ispuštanju CO2!

Foto: Hina

"SVAKI grijani prostor koji se nađe na tržištu nekretnina, a veći je od 50 kvadrata treba imati energetski certifikat," ponavlja ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš koja je danas predstavila i letak o energetskom certificiranju, a kako bi vlasnicima nekretnina bilo lakše razumjeti obveze i eventualne kazne.

Vlasnik stambenog prostora, ali i medij u kojem se oglašava nekretnina podliježu kaznama do 30 tisuća kuna, ako je nekretnina bez certifikata u trenutku kad se za nju pojavi potencijalni kupac.

"Ako je manje od 50 kvadrata, samostalna zgrada nema obveze certificiranja. Stanovi u višestambenim zgradama bez obzira koje površine jesu, imaju obveze certificiranja. To znači, obvezu ima zgrada. Zapravo je poruka višestambenim zgradama da uzme zajednički certifikat. Taj certifikat traje deset godina".

Ministrica je najavila uvođenje novog certifikata o ispuštanju CO2 iz stambenih kuća i zgrada u zrak.

"Vrlo brzo ćemo morati u hrvatsko zakonodavstvo ugraditi i koliko CO2 naše nekretnine ispuštaju u zrak. To je već na snazi u nekim zemljama EU, primjerice, u Nizozozemskoj i Belgiji. Oni imaju dva certifikata: jedan o energetskoj učinkovitosti, a drugi o tome koliko neka kuća ili zgrada ispušta CO2 u atmosferu", kazala je ministrica.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.