Ministarstvo: Ne treba dodatni certifikat za emisije CO2

Foto: Hina

MINISTARSTVO zaštite okoliša i prirode vezano uz najavu uvođenja 'CO2 certifikata' priopćilo kako prema postojećem zakonodavstvu i regulativi EU ne postoji obveza ishođenja 'CO2 certifikata' za nekretnine.

U priopćenju naglašavaju kako pojedine države članice, kao što su Njemačka i Velika Britanija, već sada u okviru energetskih certifikata, osim energetskog razreda nekretnine, iskazuju i emisiju CO2 te kako Ministarstvo podržava takav pristup, odnosno jedan certifikat i to može biti postojeći energetski na koji se samo dodaje informacija o emisijama.

"Smatramo da je takva inicijativa, o postojanju samo jednog certifikata, opravdana jer se prilikom izrade energetskog pregleda nekretnine, koji je podloga za izradu energetskog certifikata, već i sada određuju parametri potrebni za izračun emisije CO2 budući da oni proizlaze iz podataka o vrsti i potrošnji goriva za grijanje ili hlađenje. Pored toga, ministar Zmajlović naglasio je kako dodavanje podatka o emisijama CO2 na postojeći energetski certifikat nije dodatni trošak i ne mijenja cijenu za građane", stoji u priopćenju iz Ministarstva.

Pojašnjavaju kako se inicijative zemalja poput Njemačke temelje na dokumentu koji se zove 'Plan za preobrazbu Europske unije u konkurentno gospodarstvo s niskom razinom ugljika do 2050. godine'. Sukladno planu, glavni sektori odgovorni za emisije stakleničkih plinova su proizvodnja energije, industrija, transport, zgradarstvo i poljoprivreda. Ti sektori trebali bi prijeći na niskougljičnu ekonomiju i to zamjenom fosilnih goriva, korištenjem obnovljivih izvora energije i primjenom tehnologija s vrlo niskim emisijama stakleničkih plinova.

Izradu Strategije za niskougljični razvoj Hrvatske koordinira ministarstvo okoliša uz suradnju s ostalim ministarstvima poput graditeljstva, gospodarstva, poljoprivrede, prometa, a bit će donesena 2015. godine, izvijestili su iz Ministarstva.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.