Ministar Ostojić: Pacijenti koji imaju AIDS su diskriminirani i imaju zazor javnosti

Foto: Damjan Tadić (Cropix)

"VOLI  i budi zdrav", slogan je akcije podizanja svijesti kod građana o rizicima, testiranju i mogućnostima liječenja. Građani Zagreba uživo su se mogli o sve mu informirati na štandu na Cvjetnom trgu. U Hrvatskoj su od 85., od kada se vode podaci, 1002 osobe su potvrđene HIV pozitivne , a u klinici za infektivne bolesti pod skrbi je oko 700 bolesnika. 

Ministar Rajko Ostojić naglasio je napredak u borbi protiv ove opake bolesti pa je tako  AIDS danas kronična bolest, a pacijentice s HIV-om rađaju djecu, uzimaju lijekove tijekom trudnoće i rađaju zdravu djecu. 

"Volio bih da se ta bolest iskorijeni i da bude nulta tolerancija na nju, ali to je hipotetsko pitanje. Ova infektivna bolest nam je pomogla kod niza drugih infekcija da danas postanu kronične bolesti, ali teško je reći hoće li se iskorijeniti ta bolest" rekao je Ostojić.

"Nažalost pacijenti koji imaju HIV infekciju ili AIDS, dakle već razvijenu bolest, su nerijetko diskriminirani imaju zazor javnosti. Zato moramo potpuno jasno reći to je bolest kao svaka druga. To je danas kronična bolest. Bolest koja se dobro liječi i koja se uopće ne prenosi socijalnim kontaktom", zaključio je na kraju Ostojić.

 

 

 

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.