Milijunaš ili socijaldemokrat: Tko će biti novi predsjednik Slovačke?

Foto: Guliver Image/Getty Images

SLOVAČKI birači u subotu su se u velikom broju odazvali drugome krugu izbora za predsjednika države, u kojemu su kandidati milijunaš i filantrop Andrej Kiska i aktualni socijaldemokratski premijer Robert Fico, oboje proeuropski orijentirani u toj članici EU-a i eurozone.

U jutarnjim je satima na birališta izašlo više Slovaka nego u prvome krugu izbora održanom prije dva tjedna, kada ih se izborima odazvalo samo 43 posto.

49-godišnji Fico bio je šef vlade od 2006. do 2010., a 2012. ponovno je izabran na premijersko mjesto. 15. ožujka je u prvome krugu izbora s 28 posto glasova bio bolji od 51-godišnjeg protukandidata Kiska koji je dobio potporu 24 posto birača, prenio je AFP.

Nikakva anketa o ishodu izbora nije objavljena prije drugoga kruga izbora, a analitičar Grigorij Meseznikov misli da će razlika u rezultatima biti vrlo tijesna.

Ako za predsjednika bude izabran Fico, njegova će stranka istodobno kontrolirati predsjedništvo, parlament, preciznije 83 od 150 glasova i vladu, što će biti situacija bez presedana od neovisnosti Slovačke 1993., izvijestio je Reuters.

Kiska je svoju kampanju vodio u skladu s argumentom da Slovačka treba protutežu Ficovoj stranci lijevog centra Smer.

Obojica kandidata imaju slična stajališta kada je posrijedi slovačka vanjska politika, što zemlju čvrsto drži u krugu zemalja EU-a.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.