Milardović: Pobjeda Syrize otvara put strankama koje na radikalnu krizu nude radikalne odgovore

Foto: Hina

PROFESOR političkih znanosti i utemeljitelj Instituta za europske i globalizacijske studije Anđelko Milardović u razgovoru za Index komentira utjecaj kojeg bi izgledna pobjeda Koalicije radikalne ljevice u Grčkoj mogla imati na politički krajobraz Europske unije.

> Izlazna anketa: Syriza najvjerojatnije odnijela povijesnu pobjedu u Grčkoj

"Ako se ostvari scenarij pobjede Syrize na izborima u Grčkoj to će se, naravno, odraziti na život unutar grčkog društva ali i na ostale južnoeuropske zemlje, poglavito na Španjolsku gdje je struktura problema vrlo slična. Ukoliko i u Španjolskoj na sljedećim izborima dođe do zaokreta, u smislu pobjede iste ili slične opcije, onda će se početi mijenjati politički krajobraz Europske unije," kaže Milardović. 

"Mora se pritom voditi računa i o tome da se predizborne komunikacijske strategije stubokom razlikuju od onih kad se stigne na vlast. Za očekivati je određenu dozu raskoraka i diskrepancije između izbornih obećanja i mogućnosti njihove realizacije. Mi ćemo tek vidjeti što će taj profesor političkih znanosti Tsipras moći napraviti po pitanju svojih predizbornih obećanja koja su ipak u kategoriji radikalizma, odnosno hoće li on taj radikalizam, u smislu korjenitih zahvata u društvu u konačnici i demonstrirati. Mislim da će biti zanimljivo vidjeti njegov kapacitet realizacije tog radikalizma prema unutra, ali i prema vani. To se pogotovo odnosi na pregovore s Unijom, on ne zagovara izlazak iz EU ili eurozone, pa pretpostavljam da će se u pregovorima fokusirati na zaduživanje pod povoljnijim uvjetima. Moramo vidjeti kakvi će biti njegovi prvi potezi, vjerujem da će puno toga biti jasno prema potezima povučenima u prvih stotinu dana," ocjenjuje profesor.

Biljarska kugla

"Unutar Europske unije vladao je strah, odnosno proizvedena je jedna neizvjesnost glede rezultata, jer i u EU znaju da bi se kriza mogla pobijediti u Grčkoj, što bi moglo djelovati poput biljarske kugle na ostale zemlje koje u fenomenološkom smislu imaju istu strukturu problema. Teško je prognozirati kakav će biti širi utjecaj, ali on će zacijelo postojati  i u istočnoj Europi, u zemljama koje su pogođene špekulativnim djelovanjem švicarskog franka i globalizacijom," kaže politolog.

"Vidjet ćemo kako će se eventualna pobjeda odraziti na najpogođenije slojeve društva u cijeloj Europi, hoće li se pojaviti stranke sličnoga programa i hoće li one na pojedinačnim nacionalnim izborima preuzeti neku značajniju ulogu. U svakom slučaju, ako dođe do pobjede Syrize, mislim da ona jako dobro pada u ovu opću globalnu konstelaciju krize koja razdire tkivo većine društava u Europskoj uniji i da bi mogla dovesti do pojave stranaka koje na radikalnu krizu nude radikalne odgovore," rekao je za Index Milardović.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.