Milanović: Kad sam čuo da su Miljevci oslobođeni, u prvi tren nisam vjerovao



PREDSJEDNIK Vlade Zoran Milanović, ministar obrane Ante Kotromanović, ministar branitelja Predrag Fred Matić i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić danas su sudjelovali na obilježavanju 20 godina oslobođenja Miljevaca od srpskog agresora.

Premijer Milanović u Miljevcima je kazao:

"Dragi branitelji, ratni pobjednici samo je jedna riječ u kojoj je sve može sažeti. Poštovanje. Respekt. Te 1992. godine kada sam čuo da su Miljevci oslobođeni u prvi trenutak nisam vjerovao, ali bila je istina".

Bila je to, ustvrdio je premijer, jedna od najvećih akcija Domovinskog rata kojom je Hrvatska vojska pokazala da se ravnopravno može nositi s neprijateljem i osloboditi svoju državu u njezinim granicama.

"Bio je to genij trenutka"

"To je bio genij trenutka, nadahnuće male grupe ljudi, vas, koji ste se suprotstavili jačem i brojnijem neprijatelju, koji nije birao sredstva. Sve ću sažeti riječima koje su bitne, za nas u ratu i za nas u miru. U ratu otpor, u pobjedi velikodušnost, u miru dobra vjera", istaknuo je Milanović.

Povodom 20. obljetnice oslobođenja Miljevaca predsjednik Ivo Josipović donio je odluku da se zapovjedništvu i sudionicima akcije 'Miljevci' dodijeli Povelja Republike Hrvatske za iznimno uspješno izvedenu akciju u lipnju 1992. godine. Zapovjedniku akcije brigadiru Krunu Mazalinu danas na Miljevcima priznanje je uručio izaslanik predsjednika - načelnik glavnog stožera Oružanih snaga general pukovnik Drago Lovrić.

Prva veća pobjeda HV-a

Akcija u kojoj je oslobođen miljevački plato trajala je od 21. do 22. lipnja 1992. godine. Tijekom akcije oslobođen je prostor od 108 četvornih kilometara i 7 miljevačkih sela.

Akcija oslobađanja Miljevaca u ljeto 1992. godine bila je prva veća oslobodilačka akcija Hrvatske vojske u Domovinskom ratu.

Poginulo je osam hrvatskih vojnika, dok je neprijateljska strana pretrpjela bitno veće gubitke u ljudstvu i tehnici.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.