Mikelić: Tvornica Gavrilović je opljačkana uz pomoć državnog vrha

Foto: Hina

"ĐURO Gavrilović odavno je trebao biti u zatvoru", kazao je Borislav Mikeliću razgovoru za N1 TV te je kazao kako je u sve to bio umješan tadašnji hrvatski državni vrh koji je, kako tvrdi, od njega tražio da Gavrilović živi u Petrinji i vodi tvornicu Gavrilović.

Mikelić je u to vrijeme bio produžena ruka Slobodana Miloševića, a jedno vrijeme bio i premijer tzv. SAO Krajine. Mikelić je htio pregovore s Hrvatskom o gospodarskim pitanjima, a nerijetko je tijekom 94.dolazio u Zagreb. Petrinjci tvrde, pomagao je Gavriloviću u privatizaciji, za svoj džep. On pak sve to odbacuje i za privatizaciju teško optužuje tadašnji hrvatski državni vrh.

"Šarinić je u to vrijeme bio šef ureda kod Tuđmana i apsolutno sam siguran da je on bio u sprezi sa Đurom Gavrilovićem, kada je od mene tražio da ga ja primim, da mu omogućim da dođe u Petrinju, da on tamo stanuje, da vodi fabriku... Ja sam mu rekao što je vama? Šarinić me tražio da Đuro Gavrilović dođe u Petrinju i da vodi fabriku. Ja sam rekao - što je vama?", izjavio je Mikelić.

Zatražio reviziju privatizacije

Kazao je i kako su zaposlili 2500 radnika te dignuli na noge tvornicu koja je 1991. godine prestala s radom. Izjavio je kako je Gavrilović "od Koridora pa preko Beograda pa preko Zagreba otvarao sva vrata" i "uvlačio druge, tko želi s njim napraviti određeni deal, ne bi li u stvari došao do tako velike imovine".

Na upit tko je s Gavrilovićem ušao u taj deal, odgovara:


"To je bilo na samom početku, njegov zet je bio Žarko Domjan, predsjednik Sabora, bio je i Tuđman, koji ih je tada podržavao. Bio je cijeli vrh HDZ-ove Vlade - bio je i Bobetko. Svi su oni imali funkciju omogućiti Gavriloviću da na ovakav način dođe do imovine".

Mikelić je kazao i kako je 2001. godine napisao otvoreno pismo i od Račana zatražio reviziju privatizacije iz 1991. godine.

"On je to dao Slavku Liniću, prijatelju Gavrilovića, koji se sada politički prepucava s Milanovićem, ali on je zaustavio reviziju da se ne utvrdi kako je Gavrilović došao do imovine", izjavio je Mikelić za N1.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.