Meksički prosvjed potaknut nestankom studenata u Guerreru opet završio u nasilju

Foto: FAH

POČETNO miroljubiv marš prosvjednika u Meksiku, organiziran kako bi se ponovili zahtjevi za povratkom 43 nestalih studenata, završio je nasilno nakon što se grupa maskiranih prosvjednika sukobila s policijom na glavnom trgu grada Ciudad de Meksiko, prenosi Fox News.

Do prosvjeda je došlo u četvrtak navečer, 20. studenoga, na dan koji je u Meksiku obično rezerviran za proslavu meksičke revolucije s početka 20. stoljeća.

Tisuće nestalih, tisuće grobova

Mnogi među okupljenim mnoštvom nosili su zastave na kojima su nacionalne boje Meksika zamijenjene crnim trakama, kako bi ukazali na žalovanje.

"Čitava zemlja je van sebe. Ne radi se samo o nestalim studentima, tisuće ljudi nestaju, to su tisuće neobilježenih grobova, tisuće majki koje ne znaju gdje su im djeca završila", rekla je Nora Jaime, jedna od prosvjednica.

Za razliku od velikog broja prijašnjih prosvjeda, jučerašnji je velikim dijelom prošao bez nasilnih ispada.

Rođaci nestalih izložiti njihove slike

Podsjetimo, između nekoliko posljednjih prosvjeda bilo je i onih za vrijeme kojih su paljenje državne zgrade, osobito u Guerreru, gdje su nestali studenti.

Kada su se maskirani prosvjednici pokušali pridružiti miroljubivom prosvjedu u četvrtak, povorka ih je otjerala, pozivajući ih na nenasilje i skidanje maski.

Povorka se zaustavila na glavnome gradskom trgu, gdje su obitelji nestalih studenata na platformi pred Nacionalnom palačom izložili plakate s licima nestalih rođaka, sinova, kćeri, javlja AP.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.