Matične stanice mogle bi spriječiti odbacivanje bubrega nakon transplantacije

APLICIRANJE matičnih stanica u toku postupka presađivanja bubrega mogla bi ukloniti potrebi za dugogodišnjim uzimanjem lijekova za potiskivanje imunosnog sustava, piše BBC.

Jedan od ključnih problema pri presađivanju organa je rizik da će tijelo primatelja novi organ doživjeti kao uljeza i napasti ga. Kako bi se to spriječilo, pacijentima se daju kokteli snažnih lijekova čija je uloga potiskivanje imunosnog sustava.

Takvi lijekovi imaju svoju cijenu. Osim što sprečavaju odbacivanje novog organa, povećavaju krvni tlak, mogu uzrokovati dijabetes i dovesti do teških infekcija.

Tijela primatelja za postupak pripremljena radioterapijom i kemoterapijom

Rana testiranja s korištenjem matičnih stanica pri transplantaciji provedena su u američkim bolnicama i pokazala su se uspješnima na malom broju pacijenata, a studija objavljena u časopisu Science Translational Medicine navodi kako većina ispitanih pacijenata više nema potrebu za lijekovima protiv odbacivanja organa.

Znanstvenici kažu kako bi ovo otkriće moglo imati veliki utjecaj na transplantacijsku medicinu. Istraživanje je provedeno na sveučilištu u Louisvilleu i bolnici Northwestern Memorial u Chicagu i uključivalo je osam pacijenata.

Tijela primatelja za transplantaciju su pripremljena radioterapijom i kemoterapijom, u svrhu komprimiranja imunosnog sustava, a postupak je nastavljena tako da su pacijenti nakon nekoliko dana primili matične stanice.

Pet od osam pacijenata unutar godinu dana skinuto s terapije protiv odbacivanja organa

Ideja je da se takvim postupkom stvori modificirani imunosni sustav koji više neće napadati organ. Iako su svi primatelji u početku dobili supresijsku terapiju, cilj je da se doza lijekova s vremenom smanjuje, što će, nadaju se znanstvenici, dovesti do potpunog ukidanja takvog liječenja.

Potpuno ukidanje terapije uspješno je provedeno kod pet od osam pacijenata uključenih u istraživanje, i to im je uspjelo unutar godinu dana od operativnog zahvata.

Profesor Joseph Leventhal iz Northwesterna jako je uzbuđen zbog preliminarnih rezultata, te je rekao ako se nova tehnika pokaže uistinu djelotvornom, ona može biti primijenjena i na onim pacijentima kojima se ne presađuju samo bubrezi, već i ostali organi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.