Matić: Bitka za zapadnu Slavoniju jedna od najsjajnijih u Domovinskom ratu

Foto: FAH

NA Trokutu nedaleko od Novske danas je održana komemoracija za 277 hrvatskih branitelja poginulih na novljanskome bojištu u Domovinskom ratu, a ministar branitelja Predrag Matić tom je prigodom ocijenio kako je bitka za zapadnu Slavoniju jedna od najsjajnijih.

Komemoracija, koja je održana u organizaciji Bjelovarsko-bilogorske županije i grada Bjelovara, počela je misom zadušnicom, a nastavljena je otkrivanjem spomen-obilježja s uklesanim imenima poginulih pripadnika 1. gardijske brigade - Tigrova, 125. novljanske brigade te pripadnika postrojba HV-a iz Ivanić Grada, Kloštar Ivanića i Križa, nakon čega su pod spomenike položeni vijenci i zapaljene svijeće.

U ime predsjednika Republike Hrvatske vijenac je položio njegov izaslanik general Rudi Stipčić, u ime predsjednika Hrvatskoga sabora vijenac je položila saborska zastupnica Ivana Posavec-Krivec, a u ime Vlade i Ministarstva branitelja ministar Predrag Matić.

Matić istaknuo značaj bitke za zapadnu Slavoniju


U prigodnom govoru ministar je rekao kako je bitka za zapadnu Slavoniju među najsjajnijim bitkama Hrvatske vojske u Domovinskom ratu, o čemu se malo zna, kao i o tome da su na novljanskome bojištu, braneći i oslobađajući zapadnu Slavoniju, sudjelovali pripadnici 17 postrojba Hrvatske vojske i tri policijske postrojbe iz svih krajeva Hrvatske.

U zapadnoj Slavoniji, osim 277 poginulih, ranjeno je više od 500 hrvatskih branitelja.

Proteklih godina podignuta su spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima iz Bjelovara, Samobora, Svete Nedjelje, Dugog Sela, Daruvara, Garešnice i Vrbovca.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.