Marija Rukavina: Nije lako, ali pomažem onima koji to trebaju

Foto: Damjan Tadić / Cropix

ZAKLADA Ana Rukavina otvorila je vrata svim građanima koji se žele upisati u Registar dobrovoljnih darivatelja matičnih stanica.

Vrata su otvorena povodom šeste obljetnice smrti Ane Rukavina koja se dogodila jučer. Sve buduće mame u prostorijama zaklade mogu dobiti i informacije o vrlo uspješnom doniranju matičnih stanica krvi iz pupkovine.

"To je jubilarna, 200. akcija koju smo ove godine preselili baš u zakladu. Nazvali smo je 'Dan otvorenih srca' jer nisu samo otvorena vrata. Inače smo tu akciju imali na Trgu bana Jelačića na dan božićnog koncerta kojeg ćemo i ove godine imati. Međutim, pokazalo se da ljudi stoje u redu, žele dati krv za uzorak, a mi moramo početi postavljati pozornicu", rekla je Mirta Vrančić iz Zaklade.

"Nije lako izgubiti tako prekrasno dijete"

Na vađenje krvi od jutra se čekalo u novim prostorijama Zaklade. Svi oni koji su došli imali su isti cilj - spasiti nečiji život. Treba samo ispuniti pristupnicu, zdravstveni upitnik i ispružiti ruku.

U slučaju podudarnosti, slijedi postupak transplatacije, koštane srži ili perifernih matičnih stanica. Prvi je postupak bolan, drugi nije i radi se bez anestezije.

"Nije lako izgubiti tako jedno prekrasno dijete, zrelo, završilo, zaposlilo se i kad misliš da je sve krenulo život se i svijet sruši. Ali, nastala je Zaklada i moj je zadatak da i dalje na tome radim, da pomažem onima koji sada tu pomoć trebaju", rekla nam je Marija Rukavina, koja se nakon smrti svoje kćeri brine za tuđe živote.

Zaklada Ana Rukavina spasila 24 života

Veliko finale ovogodišnje akcije je 21. prosinca koncertom na glavnom zagrebačkom Trgu.

"Kao i svake godine, očekujemo veliki odaziv ljudi. Nadamo se da će ponovo stati tramvajski promet jer onda znamo da je puno. U Gradskoj kavani organizirat ćemo call centar s osobama iz javnog života koji će se javljati na naš humanitarni telefon i na taj način prikupljati sredstva", naglasila je Mirta Vrančić.

Zaklada Ana Rukavina do sada je spasila čak 24 života. No, tu neće stati. Do nove akcije, krv se može dati cijelu godinu, a detalji pišu na internetskoj stranici Zaklade.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.