Maras protiv Linića: Ne možeš blokirati obrtnike zbog 2.000 kuna!

Foto: Hina

MALIM obrtnicima ne može se blokirati račun zbog duga od dvije ili tri tisuće kuna, smatra Gordan Maras. Ministar poduzetništva i obrta odlučio se usprotiviti Slavku Liniću; traži da se ovrha ne pokreće nad obrtnicima koji su državi dužni manje od deset tisuća kuna.

O tome će Maras, kako je najavio nakon Međunarodne konferencije o učenju za poduzetništvo, razgovarati s Linićem i s Nadom Čavlović Smiljanec, šeficom Porezne uprave.

Ministar obrta još do jučer nije ni znao da Linić priprema blokade računa i ovrhe nad građanima, obrtnicima i malim poduzetnicima zbog dugova većih od dvije, odnosno tri tisuće kuna. Za to je, prema vlastitom priznaju, doznao iz medija. Kako je uopće moguće da dva ministra ne komuniciraju o stvarima koje se tiču njihovih resora?

"Porezna uprava ima svoj način i dinamiku rada o čemu ne obavještavaju ni druga ministarstva. Sada kada je sve to krenulo, moramo se svi uključiti i predlagati rješenja", kaže Maras.

Iako tvrdi da su prognoze Hrvatske obrtničke komore, koja je upozorila da će mnogi obrtnici zbog ovih ovrha morati zatvoriti svoje obrte, pretjerano dramatične, Maras ipak ističe da za Vladu ne može biti prihvatljivo zatvaranje poslovanja zbog duga od par tisuća kuna.

"U Hrvatskoj ima 80 tisuća obrtnika, a siguran sam da među njima nema milijunskih dužnika", tvrdi Maras, koji vjeruje da bi se porezna disciplina najprije morala trenirati na onima koji su državi dužni pozamašne svote novca.

Glupani i luđaci

U direktnoj je to suprotnosti s Linićevim tvrdnjama iz intervjua za Media servis. Upravo su usporedbe malih i velikih dužnika posebno razljutile ministra financija: "To je najveća glupost i najgluplja rasprava koju slušam u zadnjih nekoliko dana".

Razumijevanja Linić nije imao ni za prijedlog HOK-a da se ovrhe pokreću samo nad onim dužnicima koji su državi dužni više od 30 tisuća kuna. Pa mu isto tako vjerojatno neće sjesti ni Marasov prijedlog da se cenzus poveća na 10 tisuća kuna.

"Ma ljudi, mislim stvarno... Je l' shvaćate kakve mi polemike vodimo? Da se ne mora platiti 30 tisuća kuna poreza? Tko je lud u ovoj državi? Ja zaista imam posla sa sve više luđaka. To nisu normalni razgovori", rekao je Linić.

Zanimljivo će biti vidjeti hoće li se Linić svojih tvrdnji držati sada kada je na istom tragu i njegov kolega iz Vlade. S obzirom da i Maras očigledno smatra kako između "velikih" i "malih" razlika postoji, nemoguće se ne zapitati ne spada li i ministar poduzetništva i obrtnika među "glupane" i "luđake" po kojima je Linić sasuo drvlje i kamenje?

Unutarstranački obračun zbog izbora za šefa zagrebačkog SDP-a?

Doduše, razlike zbog kojih su se razišli Linić i Maras možda treba tražiti i u nešto prizemnijim, unutarstranačkim pitanjima. Kao što je poznato, upravo je u tijeku kampanja uoči izbora za novog šefa zagrebačkog SDP-a, na kojima je i Maras jedan od kandidata. Kampanja je to u koju se Linić otvoreno upleo, podržavši kandidaturu Miranda Mrsića, s kojim zadnjih dana hoda po stranačkim tribinama i odgovara na pitanja SDP-ovih članova. A činjenica da je vjerojatno najmoćniji ministar u Vladi stao iza njegovog protukandidata, Marasu sigurno ne može biti po volji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.