Maja Tedeschi za Index: Natječaj nije namješten, zar da stanem na Trg i to objašnjavam?

Foto: Društvo arhitekata Split

MAJA TEDESCHI, supruga Emila Tedeschija, vlasnika Atlantic grupe i prijatelja premijera Zorana Milanovića, pobijedila je na natječaju Društva arhitekata Split (DAS) za izradu projekta hotela s četiri zvjezdice koji bi trebao niknuti na elitnoj lokaciji na Bačvicama.

Natječaj je na stranicama DAS-a objavljen 18. veljače, 8. ožujka je diskutant pod nadimkom "toni" ispod teksta natječaja napisao komentar u kojem stoji: "Koja svrha od ovog natječaja kad svi (zainteresirani) znamo tko ga dobiva? Uostalom Maja Tedeschi već radi projekt interijera. Jel' tako Damire?".

Na čelu žirija Jerko Rošin

Kad su rezultati natječaja objavljeni 2. svibnja ove godine, potvrđeno je ono što je najavljeno u komentaru ispod teksta natječaja: prvu nagradu osvojio je projekt Maje Tedeschi i Damira Rake. U žiriju su im bili Jerko Rošin, Dražen Pejković, Marijana Bronzović, Dean Stubnja i Branko Poljanić. Predsjednik žirija bio je Rošin, prijatelj Ive Sanadera koji se zbog njega i učlanio u HDZ.

Prva nagrada na natječaju nosila je 50.000 kuna, druga (koju je dobio projekt Rajka Kolarića, Aleksandra Cigana i Edija Kaljića) 30.000 kuna, a treća (koju je dobio projekt Mie Roth Čerina, Tončija Čerine i Nevena Vlahovića) 15.000 kuna. No, zbog anonimne najave da će prvu nagradu dobiti projekt Maje Tedeschi, Splitom su se proširile glasine da je natječaj namješten.

Maja Tedeschi: Kad te strpaju u neku ladicu, teško je iz nje izaći

U razgovoru za Index Maja Tedeschi kaže da se radi o neosnovanim glasinama. No, nema namjeru gubiti vrijeme na obranu od optužbi jer smatra da time ništa ne može dobiti.


"To vam je tako, to su špekulacije tipa da li je Kennedy živ. Ne znam kako bih odgovorila na to pitanje. Ja sam doista od glave do pete arhitekt. Jasno mi je da to ljudima nije zanimljivo jer ima jako puno kvalitetnih, odličnih, vrlo dobrih ili dobrih arhitekata, ali to je moj svijet. To je bio moj svijet puno prije ovog svijeta, teško mi je razgovarati na takav način. Ne bih to komentirala jer ako kažem bilo što na tu temu, svačije će pravo biti da komentira i ima svoje mišljenje. Ispada da je sve namješteno. Što da vam ja sad kažem, da nije namješteno? Ja smatram da nije, ali znači li to sad išta? Vjerojatno ne znači. Kad te strpaju u neku ladicu, teško je iz nje izaći. Što da ja sad radim, da stanem na Trg bana Jelačića i tumačim da nije tako?", kaže Tedeschi.

Njoj je kao arhitektici, kako nam govori, najvažniji izgled budućeg hotela. 

"Mislim da je najvažnije kakva će kuća biti, okupirana sam tim da bude dobra i jedini moj dijalog s okolinom je preko kuće. Najbolji i jedini način da arhitekti komuniciraju s okolinom je da rade korektno, ispravno, temeljito, sustavno, a to znači urbanizam, urbanizam, urbanizam i onda tek dolazi arhitektura. A nama je urbanizam u Hrvatskoj kompletno uništen. Sustavno se se uništavaju urbanistički instituti, a tu se krije i glavna tema naše države. Urbanizam je uništen da bi se onda mogla arhitektura točkasto pojavljivati na kojekakve načine. Samo o tome vam mogu davati odgovore, a ne o nekakvim igrama. To mi je teško", tvrdi Tedeschi.

Investitor Tedeschijev poslovni partner iz BiH

Dodatan argument onima koji vjeruju da se radi o namještaljci predstavlja i činjenica da je investitor u projekt izgradnje hotela splitska firma Veneficus d.o.o. čiji je vlasnik i prokurist, prema podacima iz sudskog registra, Miro Musa. Tvrtku kao direktorica zastupa Suzana Musa.

Spomenuti Miro Musa iz Širokog Brijega u bosansko-hercegovačkoj javnosti poznat je kao suradnik Emila Tedeschija. Musa u BiH ima udio u firmi Ataco d.o.o., u čije je suvlasništvo devedesetih godina ušao i Tedeschi. Inače, prijašnji vlasnik zemljišta na kojem bi se hotel Musine tvrtke trebao graditi bila je firma Rapsodija u vlasništvu Fani Horvat, supruge Željka Keruma.

Maja Tedeschi i njen partner Damir Rako u nagrađenom projektu zamislili su hotel s dvije podzemne i šest nadzemnih etaža. Da bi takav projekt krenuo u izradu, najprije će biti potrebno dobiti zeleno svijetlo od splitskog Gradskog vijeća na čelu sa SDP-ovim gradonačelnikom Ivom Baldasarom, koje je već dobilo zahtjev za izmjenom Generalnog urbanističkog plana (GUP).

"Investitor određuje kakav projekt želi, arhitekt radi ono što mu se da kao projektni zadatak"

 
 
 

Maja Tedeschi u razgovoru za Index ističe da firma njenog muža s projektom hotela u Splitu nema nikakve veze. Referirajući se na činjenicu da je prije gradnje hotela nužno izmijeniti GUP, objašnjava da su to stvari kojima se bavi investitori, a arhitekti samo izrađuju od njih naručene projekte.

"Moj muž, niti Atlantic grupa, niti ikoja firma vezana za Atlantic nije ni investitor, ni suvlasnik, niti na ikoji način sudjeluje u tom projektu. Ja sam dobila projekt kao arhitekt dobila zajedno s kolegom Damirom Rakom, mi smo autori projekta hotela na Bačvicama i to je to. A ovo što vjerojatno intrigira javnost, tu nema ničega. Sve ostalo se može pitati investitora, on je taj koji nam daje projektni zadatak i odlučuje želi li hotel od 40, od 60 ili od 80 soba. To je pitanje za investitora, a ne za arhitekta. Arhitekt radi ono što mu se da kao projektni zadatak. Nije istinito da je moj suprug niti ikakva njegova firma u suvlasništvu ima veze s financiranjem tog projekta. Projekt kao privatne osobe financiraju Miro i Suzana Musa", kaže u razgovoru za Index Maja Tedeschi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.