MUP priznao: Policajac koji sa Šegonom posjeduje vilu imao je pristup podacima iz istrage protiv Šegona!

Foto: FAH

O AUTOKRATSKOM vođenju Ministarstva financija od strane ministra Slavka Linića govori i podatak da Branko Šegon nikada nije prošao sigurnosnu provjeru već je ukazom samog ministra Linića postavljen kao pomoćnik ministra financija. Šegon je na prvoj sjednici Vlade, i to zatvorenom dijelu, potvrđen na novoj funkciji.

Tako je čovjek čije se porijeklo imovine bezuspješno istražuje od strane DORH-a i policije još od 2010. godine bez problema ušao u Vladu Zorana Milanovića!  A kad smo kod istrage Šegonove imovine, bivši policajac Cetina koji je suvlasnik nelegalno izgrađene vile sa Šegonovim sinom, imao je pristup svim podacima iz istrage s obzirom na to da je bio pomoćnik načelnika Uprave kriminalističke policije sve dok ga nisu sklonili u Carinu.

No, krenimo ispočetka.

Sigurnosna provjera je inače postupak kojim nadležno tijelo (SOA) utvrđuje postojanje sigurnosnih zapreka za osobe koje se bave dužnosničkim funkcijama u smislu postoji li mogućnost za zlouporaba ili postojanje rizika od zlouporabe radnog mjesta ili dužnosti.

Milanović: Ne gledamo dosjee već životopise!?

Kako se Šegon uspio provući bez sigurnosne provjere najbolje zna sam premijer Milanović koji je nakon dolaska na vlast suspendirao zakon o sigurnosnim provjerama naglasivši kako zamjenicima i pomoćnicima ministara tajne službe neće više "prekopavati po životima samo zato što su preuzeli funkciju u izvršnoj vlasti".

Isto tako Milanović je naglasio kako će se gledati "životopisi", a ne dosjei dužnosnika te da svaki ministar izravno odgovara za svoje ljude. Naravno, to pravilo prekršeno je u slučaju Šegon-Linić jer odlaskom Šegona, Linić je i dalje ostao na svojoj poziciji.


Da se kojim slučajem Vlada držala zakona otkrili bi kako je protiv Šegona podnesena kaznena prijava još u siječnju 2010. godine. U prijavi je stajalo kako bi bilo dobro ispitati poslovanje tvrtke Facta Vera kao i suprugu Branka Šegona Ivnu Šegon. Ivna je članica Uprave Financijske agencije, a unatoč svojoj zavidnoj biografiji u državnim službama od devedesetih nikada nije dala na uvid javnosti vlastitu imovinsku karticu. Bila je i savjetnica potpredsjednika Vlade od 1998. do 2012 godine, a među one koje je savjetovala bili su Borislav Škegro, Slavko Linić, Andrija Hebrang Damir Polančec, Petar Čobanković i Ivan Šuker.

Otkrilo bi se i da policijska uprava zagrebačka još od 2011. godine nije zaprimila od Porezne uprave rezultate nadzora za provjeru imovine Branka Šegona, a taj podatak nemaju do danas.

Možda bi saznali da su već godinama česti gosti restorana Da Vinci u vlasništvu obitelji Šegon, Milijan Brkić, Ivan Šuker, obavještajci iz SOA-e i suci Općinskog kaznenog suda. No, onda bi valjda trebali provjeravati-pokrivati sami sebe.

Cetini su uvijek bili dostupni podaci o istrazi protiv Šegona

Tako je Index nedavno otkrio da su obitelj Šegon i Ivica Cetina, bivši pomoćnik načelnika Uprave kriminalističke policije, zajednički vlasnici parcele u korčulanskoj uvali Zubaća Vala na kojoj je niknula luksuzna vila s bazenom i pet etaža, udaljena samo nekoliko metara od mora. Za vilu se sada traži legalizacija. Cetina je sve do kraja prošle godine bio pomoćnik načelnika Uprave kriminalističke policije odnosno pomoćnik načelnika Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta u Ravnateljstvu policije, odnosno glavni čovjek u MUP-u zadužen za porezne prijevare. Čovjek koji je zapravo trebao provjeravati Šegona.


Iz Ravnateljstva policije su nam rekli kako sam Cetina nije bio uključen u istragu, no isto tako tvrde kako su Cetini u svakom trenutku bili dostupni podaci o rezultatima istrage protiv Šegona.

Policija neće provjeravati odakle Cetini vila



"Istraga dio kaznenog postupka, a sukladno Zakonu o kaznenom postupku istragu je ovlašten provoditi državni odvjetnik pa samim time Cetina nije mogao biti uključen u istragu. Za konkretni slučaj koji navodite kriminalističko istraživanje je provodila Policijska uprava zagrebačka, ali pomoćnik načelnika Uprave kriminalističke policije je osoba koja je ovlaštena zatražiti/dobiti podatke o provođenju kriminalističkog istraživanja", tvrde nam iz Ravnateljstva policije. Isto tako potvrdili su nam kako policija neće provjeravati odakle Cetini, dugogodišnjem policajcu,  nezakonita vila s pet etaža i bazenom u Vela Luci.

"Takve provjere obuhvaćene su sigurnosnim provjerama za čije provođenje nije nadležan MUP", tvrde iz Ravnateljstva policije.

Za Cetinu dali podatke, a za Šegona neće

No, vratimo se na Šegona i odgovornost Vlade u ovom slučaju. Naime, iz Vlade su nam svojedobno spremno potvrdili kako su u slučaju Ivice Cetine koji je iz Ravnateljstva policije prešao u Ministarstvo financija odrađene dvije sigurnosne provjere te da nema zapreka za njegov prelazak iz policije u ministarstvo.


"Cetina je prošao sigurnosnu provjeru u listopadu 2010. i u lipnju 2012. godine", rekli su nam iz Vlade. Kada smo ih upitali kada je sigurnosnu provjeru prošao Šegon nastao je muk.

"Za sve informacije o radu Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) molimo Vas da se obratite na informiranje@soa.hr", glasio je odgovor iz Vlade. Nakon 3 tjedna i 4 požurnice iz SOA-e nismo dobili odgovor o tome kada je i kako sigurnosnu provjeru prošao Branko Šegon.

Taj podatak vraća nas na početak ovog članka i tvrdnju: Branko Šegon ušao je u Vladu bez sigurnosne provjere! I zbog toga nitko neće odgovarati.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.