MMF: Industrija fosilnih goriva dobiva 10 milijuna dolara poticaja na minutu

Foto: [AndreasS]/Flickr

TVRTKE iz industrije fosilnih goriva na globalnoj razini uživaju poticaje u ukupnom iznosu od 5.3 bilijuna dolara, što odgovara iznosu od 10 milijuna dolara po minuti svakog dana, tvrdi nova procjena Međunarodnog monetarnog fonda.

MMF otkriće naziva "šokantnim" i kaže da je brojka "krajnje čvrsta" procjena istinske cijene fosilnih goriva. Iznos poticaja od 5.3 bilijuna za 2015. godinu veći je od ukupnih proračunskih izdataka za zdravstvo svih svjetskih država.

Analiza se temelji na čitavom nizu indikatora, uključujući cijenu koje vlade plaćaju zbog onečišćenja, klimatskih promjena i utjecaja na zdravlje ljudi.

Priznati stručnjak s Londonske škole ekonomije Nicholas Stern, poznat po svojim procjenama utjecaja klimatskih promjena na gospodarstva kaže za Guardian da je "vrlo važna analiza razbila mit o jeftinim fosilnim gorivima pokazujući njihovu pravu cijenu."

"Nema nikakvog opravdanja za ove goleme subvencije fosilnih goriva, koje iskrivljuju tržišta i štete ekonomijama, pogotovo u siromašnijim zemljama".

Lord Stern tvrdi da je, usprkos enormnoj veličini, brojka koju nudi MMF daleko od stvarne. "Kompletna procjena troškova uzrokovanih klimatskim promjenama bi pokazala da je implicitno subvencioniranje fosilnih goriva puno veće nego što to sugerira ovo izvješće".

MMF navodi da bi dokidanje subvencija za fosilna goriva umanjilo globalnu emisiju ugljika za 20 posto, što bi predstavljalo "golem korak prema pripitomljavanju globalnog zatopljenja".

Procjenjuje se da bi uklanjanje izravnih i neizravnih poticaja srezalo broj smrti uzrokovanih onečišćenjem zraka za 50 posto, odnosno spasilo 1.5 milijuna života godišnje.

MMF tvrdi da bi novac oslobođen ukidanjem subvencija za fosilna goriva mogao preporoditi veliki broj zemalja, osigurati veće investicije u infrastrukturu, zdravstvo i obrazovanje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.