Linićev prijatelj Jozo Kalem pod istragom zbog gospodarskog kriminala

Foto: Liderpress

KARLOVAČKA policija tereti Jozu Kalema, kontroverznog riječkog poduzetnika i bliskog prijatelja Slavka Linića, za kaznena djela zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju i zloupotrebe stečaja.

Policija je provela istragu protiv Kalema i još dvije osobe u dobi od 45 i 34 godine, te došla do osnovane sumnje da je Kalem kao odgovorna osoba u firmi iz Rijeke 2009. godine s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi za svoju firmu sastavio i ovjerio nevjerodostojan ugovor i izjavu, te naložio svojoj 34-godišnjoj zaposlenici da isto provede kroz poslovne knjige društva, a što je ona i učinila.

Prema neslužbenim informacijama, radi se o ugovoru koji je sklopljen između Kalemovog Ri-Petrola i Modibita iz Ozlja, a koji je proveden kroz poslovne knjige IGM Tounja. Temeljem tog ugovora Kalem je, prema priopćenju PU Karlovačke, fiktivno zatvorio dugovanja između IGM-a i Modibita koja su navodno iznosila oko 46 milijuna kuna.

Prebacivali vlasništvo nad nekretninama pa oštetili vjerovnike

Iste su godine Kalem i 45-godišnja osumnjičenica, tvrdi policija, počinili kazneno djelo zlouporabe stečaja. Sumnjiči ih se za sklapanje ugovora između IGM Tounja i Ri-Petrola o kupoprodaji nekretnina kako bi se provela uknjižba prava vlasništva na određene nekretnine bez osiguranja sredstava plaćanja.

"Na temelju tog ovjerenog ugovora, bez plaćanja kupoprodajne cijene, izvršena je uknjižba novog vlasnika iako su osumnjičenici znali da je trgovačko društvo s ogulinskog područja u dugoročnoj neprekidnoj blokadi i kao takvo nesposobno za plaćanje svojih obveza, čime su oštetili vjerovnike, odnosno onemogućili ih u naplati svojih potraživanja", priopćila je policija, te poručila da je posebno izvješće o slučaju proslijeđeno Općinskom državnom odvjetništvu u Karlovcu.

Već podignuta jedna optužnica protiv Kalema

Podsjetimo, Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu podiglo je još u ožujku optužnicu protiv riječkog poduzetnika Joze Kalema i njegove tvrtke RI Petrol. Ne navodeći ime okrivljenika i tvrtke državno odvjetništvo je na svojoj internetskoj stranici objavilo kako se optužnicom predlaže oduzimanje nezakonite imovinske koristi od riječkog trgovačkog društva čijeg direktora tereti za prijevare u gospodarskom poslovanju i ovjeravanje neistinitog sadržaja. Tereti ga se za prevaru u gospodarskom poslovanju.

Ivica Pađen, bivši vlasnik kamenoloma IGM Tounj, Hini je potvrdio i potkrijepio dokumentacijom da se te kriminalne aktivnosti i šteta od 103 milijuna kuna odnose na Jozu Kalema iz Rijeke i njegovu tvrtku RI Petrol. Pađen kaže da je on bio 99 postotni vlasnik tvrtke IGM Tounj do 2009. kada mu je "Kalem s organiziranom skupinom, uz nebrojene radnje cesija, uknjižbi založnih prava, ugovora i zatajivanja aneksa tih ugovora jednostavno preoteo IGM Tounj u čijem je sklopu bio i kamenolom".

Linićev prijatelj iz Dubaija

Kalem je javnosti najbolje poznat kao blizak prijatelj i jahtaški suputnik bivšeg ministra financija Linića. Fotoreporteri su i krajem ove godine u Tisnom ulovili Linića i Kalema kako u uživaju na jahti u Tisnom. Kalem i Linić često putuju zajedno, pa su tako zajedno slavili Novu godinu u Dubaiju, a tijekom ljetnih godišnjih odmora redovito ih se može vidjeti kako plove Jadranom.

Otvoreno je Linić svog prijatelja Kalema branio čak i kada je protiv njega podignuta optužnica zbog prevare teške 103 milijuna kuna. "Ne odričem se prijatelja zato što imaju problema", govorio je tada Linić, te insinuirao kako Kalemu (pa posredno i njemu) podmeću paraobavještajne službe.

Trgovački sud u Rijeci u međuvremenu je donio odluku prema kojoj Kalem mora firmi IGM Tounj u stečaju vratiti u posjed nekretnine vrijedne 103 milijuna kuna. Iz tog bi novca, kada presuda postane pravomoćna, svoje dugove trebali naplatiti radnici ovog upropaštenog poduzeća.

Svoje bogatstvo Kalem može zahvaliti trgovini naftnim derivatima. Optuživalo ga se i da je tijekom rata švercao gorivo preko granice, ali to nikada nije dokazano. Pravi vjetar u leđa dobio je početkom novog milenija, kada je Linić ušao u Vladu, te postao šef NO-a Ine. Ta je priča bila interesantna i mjerodavnim institucijama pa je pokrenuta i istraga o povlaštenoj prodaji derivata i pogodovanju Ine Kalemovom Europetrolu.

Tijekom 2010. godine Kalema se spominjalo u aferama pogodovanja javnih poduzeća, točnije državne tvrtke Autocesta Rijeka Zagreb i riječkog prijevoznika Autotroleja, njegovom Europetrolu. Tad su niže ponude drugih naftnih tvrtki pristigle na natječaj odbijene iz banalnih razloga, a posao je pripao skupljem ponuđaču Kalemu. No, ni od te priče nije bilo ništa - sve prigovore na zakonitost tog postupka Državna komisija za kontrolu javne nabave je odbacila, iako su i sami priznali da je bilo nekih nelogičnosti.

Do danas se Kalem riješio Europetrola na kojem je sagradio svoje milijunsko poslovno carstvo - slovenski Petrol je prvo 2008. kupio 51 posto udjela, a potom je 2011. godine posve otkupio Europetrol od Kalema. Ipak, Kalem je ostao i dalje na čelu kompanije, kao direktor Europetrola.

Policija je Kalema krajem 2010. godine osumnjičila za gospodarske malverzacije tijekom preuzimanja tounjskog IGM-a te prijevaru tešku gotovo 27 milijuna kuna. Kalem je, očekivano, sve opovrgnuo i za stanje u IGM-u Tounj krivnju svalio na bivšeg vlasnika i predsjednika uprave Ivana Pađena.

Zanimljivo je i kako se Kalemova tvrtka Ri-Most dugo nalazila na popisu poreznih dužnika kojeg je objavila Porezna uprava, i to zbog duga od 7,7 milijuna kuna. Kalem je demantirao dugovanja prema Poreznoj tada govoreći kako je neplaćeni porez na nekretnine i porez na dobit kojeg se spominje "nepostojeći". Na koji je točno način spor između Kalema i Porezne naposljetku okončan, nije poznato, ali na najnovijem popisu poreznih dužnika Kalema više nema.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.