Linić: Ukidanje porezne stope od 40 posto je glupost, to je sigurno Milanovićeva ideja

Foto: Hina

"UKIDANJE porezne stope od 40 posto mi se čini kao najveća glupost koju sam čuo za Hrvatsku. To je sigurno došlo od premijera Milanovića", izjavio je Slavko Linić.

U Saboru je Linić komentirao moguće reforme poreznog sustava koje je najavio ministar financija Boris Lalovac. Osim ukidanja najveće porezne stope od 40 posto, po kojoj porez plaćaju oni s mjesečnom neto plaćom većom od 8800 kuna, razmatra se i povećavanje neoporezivog dohotka s 2200 na 2600 kuna.

Linić se protivi ukidanju stope od 40 posto. Kaže da se u Hrvatskoj uvijek išlo na različite stope oporezivanja zato što postoje ogromne razlike u plaćama.

"Imamo sirotinju koja je daleko ispod prosječne plaće, ali i one koji zarađuju 40, 50 ili 60 tisuća kuna i smatram da oni trebaju platiti 40 posto. Socijaldemokratski je program da se bogatije više oporezuje, tu stopu ne bi trebalo ukidati", kaže Linić.

"Milanović je uvijek bio za flat tax"

Bivši ministar financija pretpostavlja da je ideja ukidanja porezne stope od 40 posto došla iz Ureda premijera.

"Premijer je uvijek bio taj koji se zalagao za jedinstvenu poreznu stopu - flat tax. Prema tome, on je taj koji smatra da bi svi u Hrvatskoj trebali plaćati iste poreze, zaboravljajući da imamo ogroman broj siromašnih građana koji jedva preživljavaju od svojih prihoda, ali i one koji su ekstremno bogati", poručuje Linić.

Nadalje, Linić tvrdi da od Vlade nije čuo prijedlog kako nadoknaditi 2,5 milijardi kuna koliko bi država ovim mjerama, kako kaže, izgubila na godišnjoj razini. Ako se ove promjene uvode uz njih bi, tvrdi Linić, trebalo vezati Porez na nekretnine.

"Bilo je zlonamjerne zlouporabe policije"

BIVŠI ministar finacija, Slavko Linić upitan za komentar o 'aferi prisluškivanja' poručio je kako je svašta moguće, ali ovo je, kaže, i potvrda da je on bio nezakonito praćen.

"Budimo iskreni, dokumente parlamentarnog nadzora mogli ste pogledati i on nije taj koji može ići do kraja u istrage. Oni se baziraju na bazi podataka iz MUP-a,  dobili su izvješća i ocjenili ih. Ono što ja tvrdim, da, nezakonito sam praćen i sve je to bilo u aranžmanu permijera i ministra unutarnjih poslova, a  sve ove afere pokazuju da je zaista svašta moguće. Ostaje na građanima da shvate koliko su moje poruke ozbiljne. Odbor je završio, prema tome zvaničnih istraga nije bilo. Očito da se nisam ni bavio kriminalom i da nisu mogle biti zvanične. Zlonamjerne zlouporabe policije je bilo i to je ono što parlamentarni odbor ne može otkriti.", rekao je Linić.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.