Lesar odgovorio Leki: Točno je da laburisti "dramatiziraju" kad to već ne čini osoba na čelu Sabora



DRAGUTIN LESAR, čelnik laburista odgovorio je danas obnašatelju dužnosti predsjednika Sabora Josipa Leke koji je zahtjev laburista za izvanrednom sjednicom Sabora protumačio kao "dramatiziranje laburista".

Za Inu i Hep bili su posebni zakoni

"Odgovor gospodina Leke na inicijativu Hrvatskih laburista, a temeljem najave Vlade o privatizaciji Croatia osiguranja i Hrvatske poštanske banke, kojeg sam dobio putem medija, ali ne i službeno, u potpunosti je neprimjeren i neprihvatljiv. Točno je da laburisti 'dramatiziraju'

situaciju, kako tvrdi gospodin Leko, kad to već ne čini osoba koja je trenutno na čelu Hrvatskog sabora", tvrdi Lesar dodajući kako je netočno da Vlada ništa nije poduzela, već je točno da je Vlada započela postupak traženja savjetnika za provođenje najavljene prodaje državne imovine i davanje prometne infrastrukture u koncesiju.

Laburisti podsjećaju na to koliki je značaj privatizacije takvih sustava kada je svojedobno za prodaju INE i HEP-a Sabor donio posebne zakone. Vlada u ovom slučaju nema izvorne ovlasti u slučaju kada postoji Zakon o upravljanju državnom imovinom, a on je donesen 2010. godine. Upravo temeljem tog zakona, smatra Lesar, Vlada je dužna predložiti Saboru Strategiju upravljanja državnom imovinom ili prodaja državne imovine i davanje koncesija neće biti zakonito provedeno.

Šprem ne bi tako odgovorio

"Uloga obnašatelja dužnosti predsjednika Sabora je jasna, dužan je štiti Ustav Republike Hrvatske i ovlasti Hrvatskog sabora. Ovakvim postupkom i ekstenzivnim tumačenjem zakona gospodin Leko može izazvati jedino čuđenje javnosti i Hrvatskih laburista. Tko bi trebao 'dramatizirati' situaciju u kojoj je Vlada iznad Sabora, ako to ne čini obnašatelj dužnosti predsjednika Sabora? Ne vjerujem da bi odsutni predsjednik Sabora, gospodin Šprem, na isti način postupio. Ne bi to smio činiti niti privremeni obnašatelj!", tvrdi Lesar dodajući da niti Vlada niti Agencija za upravljanje državnom imovinom (AUDIO) ne mogu započeti najavljene postupke bez prethodno donesene Strategije upravljanja državnom imovinom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.