Konzervativni poljski mediji agitiraju protiv prihvata izbjeglica

Screenshot: wsieci.pl

UOČI hitnog summita EU-a o rješavanju sve ozbiljnije izbjegličke krize, konzervativni poljski mediji ulažu posljednje napore da usmjere javno mišljenje protiv prihvaćanja izbjeglica koji bježe pred ratom na Bliskom istoku.

I dok je njemački časopis Spiegel na naslovnici njemačku kancelarku Angelu Merkel prikazao kao "Majku Angelu" koja brine o izbjeglicama, konzervativni poljski tjednik "wSieci" svoju je premijerku Ewu Kopacz prikazao u burki i s eksplozivom.

"Ewa Kopacz će slijediti njemačke naredbe i zajamčiti da živimo u paklu", stoji na naslovnici.

Prilika za preuzimanje vlasti

Za nacionalističku desno orijentiranu oporbu, koja će idući mjesec pokušati osvojiti opće izbore, izbjeglička kriza mogla bi biti prilika da preuzme vlast od vladajuće koalicije.

Sličan osjećaj vlada diljem središnje i istočne Europe. Napori EU-a da raspodijeli oko 120.000 većinom muslimanskim tražitelja azila unutar bloka od 28 zemalja članica, dočekan je sa strepnjom stanovnika zbog mogućeg utjecaja izbjeglica na većinom homogena društva.

Zemlje središnje Europe trebale bi imati pravo da ostanu "monokulturalna društva", smatra mađarski član Europskog parlamenta Gyorgy Schopflin, koji je i sam, tijekom pedesetgodišnje komunističke vladavine, 50 godina bio izbjeglica u Velikoj Britaniji.

"Cjenkanje" u Bruxellesu


Planovi Bruxellesa pogodili su u živac bivša komunistička društva koja su bila dugo prisiljena primati naredbe od svojih sovjetskih gospodara, a sada strahuju da ih starije zapadne članice EU-a neće razumjeti i da će ih "maltretirati".

"Prosječnom građaninu nedostaje temeljno shvaćanje o tomu što znači biti različit", smatra stručnjak Europskog vijeća za vanjske odnose, Konstanty Gebert. "Homogenost se smatra vrijednošću, a Zapad to može teško razumjeti."

Diplomati smatraju da bi se protivljenje Mađara, Slovaka, Čeha i Poljaka planu o obveznim kvotama postupno moglo ublažiti. Varšava bi ipak mogla prihvatiti oko 80 posto od 12.000 ljudi koliko od nje traži Europska komisija, a to je 2000 više nego što se ranije spominjalo. Zauzvrat će partneri iz EU-a razmotriti mogućnost zaustavljanja izbjeglica u slučaju njihova iznenadnog velikog priljeva.

Bilo kakav preokret bit će rezultat "cjenkanja" u Bruxellesu, a ne iskrene promjene krutog stava, smatraju promatrači.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.