Komandir Šamil nakon ispitivanja pušten iz pritvora: Proglas mu se činio kao "dobra fora"

Foto;: YouTube

DAMIR MAMIĆ, 42-godišnji referent Brodotrogira, u javnosti poznatiji kao Komandir Šamil, nakon ispitivanja u splitskom Županijskom državnom odvjetništvu pušten je na slobodu.

Državno odvjetništvo je zaključilo da nema potrebe da Komandir Šamil ostane iza rešetaka. Na slobodu je pušten uz dvije zaštitne mjere. Zabranjeno mu je da se koristi internetom, a morat će se i redovito javljati policiji.

Komandir Šamil: Veliki sam obožavatelj partizanskog pokreta

Mamić a.k.a. Komandir Šamil tijekom ispitivanja je naveo kako zapravo ništa loše nije mislio. Kazao je da je njemu proglas djelovao kao "dobra fora". Obranu je uz nazočnost svog branitelja Željka Gulišije davao sat i pol vremena, a između ostalog je kazao i kako je veliki obožavatelj partizanskog pokreta, što se uostalom da vidjeti ako se posjeti njegova Facebook stranica.

Osim razno razne memorabilije vezane za Jugoslaviju, NOB i Maršala Tita, na stranici se vidi i kako je Komandir Šamil nedavno sklopio prijateljstvo s jednog brigadom Al Quaide.

Protiv Komandira Šamila podignuta je kaznena prijava zbog kaznenog djela poticanja na terorizam, zbog čega mu prijeti od jedne do deset godina zatvora. Premda se očekivalo da će mu odrediti istražni zatvor, to se ipak nije dogodilo. Valjda su i u Državnom odvjetništvu shvatili da se Šamila ne može posve uzeti za ozbiljno. Ipak, istragu će pokrenuti.


Pozvao na likvidaciju bankara, obrtnika i napade na policijske stanice

Mamić se kao Komandir Šamil oglasio još u petak, utvrdila je splitska policija. Objavio je poziv na terorističke akcije na  Facebook profilu i grupi te ubrzo postao prava atrakcija. Policija još istražuje tko je proglas stavio na YouTube te ga tako omogućio globalno dostupnim.

Policija je munjevito reagirala. Mamić, odnosno, Šamil, uhićen je u nedjelju navečer i odveden u Split na ispitivanje, a iduće jutro sa interneta je skinuta i sporna snimka, koju teško itko normalan može shvatiti kao ozbiljan poziv na terorističke akcije. Istina, Mamić govori upravo u tome, ali na razini nekakve burleske. Kao nekad Nele, Elvis i društvo iz Zabranjenog pušenja u Top listi nadrealista. U jednom trenu, revolucionarno izlaganje gotovo je prekinuo netko od Damirovih roditelja. Neželjenog gosta iz sobe je potjerao pokretima ruku.

Mamić je u obraćanju pozvao na terorističke akcije, napade na centre moći, policijske stanice, likvidaciju bankara i obrtnika koji vrše eksproprijaciju radne klase. One koje se ne bi moglo preodgojiti, poslalo bi se u radne kampove ili bi ih se na koncu ipak likvidiralo u nedostatku boljeg rješenja. Ako će išta pomoći, Šamil je pozvao revolucionare da po svaku cijenu izbjegavaju civilne žrtve jer je to kontraproduktivno.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.