Kolakušić: Neki su ispit za stečajnog upravitelja položili jer su imali slobodnog vremena

Screenshot: HRT

MISLAV KOLAKUŠIĆ, sudac Trgovačkog suda u Zagrebu, kaže kako je Stečajni zakon namjerno napisan na način da se pronađe neka "rupa" u njemu.

"Ne mogu govoriti o stečajevima o kojima se pisalo u medijima, ali ovi zadnje četiri godine, koliko ih ja pratim, pokreću se prekasno. U drugim zemljama ako 21 dan niste platili obavezu, reakcija počinje odmah, a kod nas je tako kako je - nitko vam se neće ni obratiti", kazao je Kolakušić u HRT-ovoj emisiji Otvoreno.

Kolakušić na upitnost pojedinih stečajnih postupaka kaže da se najčešće radi o zemljištima, ali da se sam rijetko s njima susreo. Rekao je i kako je jedno od osnovnih načina rješavanja problema automatizam u vođenju postupka.

"Neki su ispit za stečajnog upravitelja položili jer su imali slobodnog vremena"

"Automatizam moramo uvesti odmah. Ljudi su ispit za stečajnog upravitelja položili iz različitih razloga, neki su imali slobodnog vremena, neki su to htjeli, a onda dođe određeni slučaj koji je prekompliciran za nekoga bez iskustva. Može se dogoditi da dođe osoba koja ga nema uopće", na što je Renata Duka, pomoćnica ministra pravosuđa Orsata Miljenića, rekla da se uvijek može imenovati upravitelja automatizmom ako se procijeni da je dovoljno kompetentan.

"Stečajni upravitelji su motivirani za spašavanje društva, a ne za izbjegavanje kompliciranih slučajeva", naglasila je Duka.


Kolakušić smatra da bi sustavu pomoglo i uvođenje ugovorne predstečajne naredbe.

"Automatski mičete nekoliko tisuća slučajeva sa sudova jer odvojite poštene od nepoštenih poduzetnika. Svaki pošteni poduzetnik koji dođe u probleme zna kada će oni nastupiti i da treba nešto učiniti", rekao je i dodao i da je veliki nedostatak što sadašnji zakon ne predviđa nikakvu ekonomsku podlogu koja bi sudovima pomogla u postupcima.

"Konkretno, novac bi se trebao osigurati iz proračuna", kaže Kolakušić ulogu FINA-e vidi kao protuustavnu i protuzakonitu.

"Mislim da se izmišljaju poslovni za jednu agenciju i da to čini veliku najveću štetu", rekao je, što je Duka odlučno demantirala.

"Problemi kao u svakom propisu uvijek postoje, kao i zloupotrebe", rekla je.

Postupak traje dva puta dulje od europskog prosjeka

"Temeljni problem je prekasno pokretanje procesa. Vjerovnici su kasnili s reakcijom jer su htjeli prolongirati otplatu, ili su čuvali svog poslovnog partnera. Također, trebalo bi i platiti troškove stečajnog postupka, pa su to htjeli spriječiti", objašnjava Duka koja je objasnila i kako cijeli proces stečaja počinje.


"FINA, nakon što je poslovnom subjektu račun zablokiran punih 120 dana, predlaže pokretanje postupka, koji otvara stečajni sudac, no taj put je upitan. U našem društvu ne postoji ta praksa, jer naši poslovni subjekti to doživljavaju kao likvidaciju. Bila je propisana i mogućnost nastavka djelatnosti, ali zadnje dvije godine je bila dopuštena samo ako bi to moglo uzrokovati veću štetu, a koju je sud procjenjivao."

Duka je potvrdila da je trajanje cijelog postupka kod nas čak dva puta dulje od europskog prosjeka, tri godine u odnosu na godinu i pol. Dodala je da će se trajanje postupka novim izmjenama zasigurno brzo smanjiti.

Na pitanje tko je pogriješio u slučajevima u kojima tvrtka, koja mjesecima radnicima ne isplati plaće, još nije u stečaju, Duka je rekla da stečaj počinje s javljanjem ovlaštenog predlagatelja, a da to mogu biti i oštećeni radnici.

"Informirani su, ali se boje za egzistenciju", dodala je Duka u emisiji Otvoreno.

Stečaj treba pokrenuti na vrijeme

Darko Šket, predsjednik uprave Peveca, kazao je kako institut stečaja govori kako se on treba pokrenuti na vrijeme dok kod nas kasne s pokretanjem. Kazao je kako stečajni upravitelj može utvrditi jesu li postojali razlozi ili ne za pokretanje stečaja. Kazao je i kako su mogućnosti namjere vjerovnika veće ako se na vrijeme pokrene stečaj.

Marijo Košta, glavni sindikalni povjerenik u Nauti Lamjani, smatra da je najveći problem Lamjane taj što se nalazi na atraktivnom terenu planiranom za izgradnju apartmana. Smatra da je stečaj pokrenut zbog fiktivnog duga tvrtke kćeri vlasnika.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.