"Klima li nam se klima? Sljedećih dana se pripremite ponovno na toplinu"

"KLIMA li nam se klima?", pita se poznati meteorolog Zoran Vakula u svojoj kolumni za Meteo kutak HRT-a objavljenoj na dan kad nam i službeno u 16.49 sati stiže jesen. Vakula je najavio i kako je pred nama u idućem tjednu novo zatopljenje.

"`Klima nam se klima`, moglo bi se reći prateći mnogobrojne vijesti iz meteorološkog svijeta, i ne samo iz njega. Pritom i nije nužno polemizirati tko je kriv - samo čovjek, odnosno ljudska vrsta s industrijalizacijom, kojekakvim onečišćenjima i drugim (ne)djelima, ili uobičajeni životni vijek Zemlje koja prolazi toplija i hladnija, pa i ledena doba... Ili možda zajedničko djelovanje oba čimbenika, pa i još barem ponekog, pri čemu, između ostaloga, dolazi do sve češćih i žešćih meteoroloških ekstrema", navodi Vakula.

"Što pritom može učiniti `mali čovjek`? Možemo li sami zaustaviti promjene koje se događaju uokolo nas - suše, poplave, tornada, oluje...? Naravno, ne, ali možemo barem pokušati manje remetiti prirodu i svijet. Smanjiti onečišćenje, selektirati otpad... pa i koristiti javni prijevoz kad god je to moguće. Pritom nećemo samo smanjiti ispuštanje štetnih plinova u atmosferu, nego i uštedjeti koju kunu na gorivu. A još više bismo uštedjeli, naravno, tko to može, a i učinili si bolje za zdravlje - kad bismo više hodali, ili vozili bicikl. I današnja akcija u mnogim gradovima `Dan bez automobila` u prilog je tome", savjetuje poznati prognostičar Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ).

"A možda može pomoći i pjevanje!? U Belgiji i okolici su baš ovaj vikend kolege vremenoslovci i njima bliski odlučili nastaviti akciju započetu prije tri godine. Tada se za klimu i osvješćivanje javnosti na njezine promjene i ljudsko djelovanje plesalo ("Dance for climate"), a ove će se godine pjevati. Ideja je okupiti ljude oko iste ideje i pokazati političarima i ostalim donositeljima odluka da ovaj svijet treba svima, a ne samo onima koji ponajprije teže za zaradom, iskorištavanjem drugih i prekomjernim imanjem materijalnih i ostalih dobara. Podrobnije informacije o toj aktivnosti mogu se naći ovdje. Pridružiti se može od bilo gdje u svijetu. Melodija je poznata, temeljena na talijanskoj `Bella Cia`, a stihovi  na engleskom: `Do it now!`. Možda i netko od nas postane dio filma koji će se dijeliti sudionicima sljedećeg svjetskog klimatskog skupa u Dohi (Katar) od 26. studenoga 2012., na kojem bi se svjetski moćnici napokon trebali dogovoriti o zajedničkom kvalitetnom djelovanju za svekoliki boljitak naše planete", poziva Vakula.

"A do tada, nakon dosadašnjeg dijela rujna u kojem je bilo iznadprosječne topline, ali i svježine, sljedećih dana u Hrvatskoj se pripremite ponovno na toplinu. Jutra neće biti svježa kao u ovome tjednu, kada je mjestimice u unutrašnjosti čak bilo i slaba mraza, a najviša dnevna temperatura zraka ponegdje će pridonijeti povećanju dosadašnjeg broja vrućih dana, koji je ionako već diljem Hrvatske nadmašen. Naravno, osim na planinskim meteorološkim postajama, gdje nikada u rujnu nije zabilježena temperatura viša od 30°C. Ni najnovija prognoza za prva tri listopadska tjedna ne upućuje na dugotrajno razdoblje hladnije od prosjeka, ali u studenom se vjerojatnost za njega već znatno povećava. Ugodno vam prvo jesensko kasno poslijepodne i večer", poručio je Vakula za kraj.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.