Klicinom kumu i dvojici poduzetnika mjesec dana u Remetincu

ŽUPANIJSKI sud u Zagrebu odredio je mjesec dana istražnog pritvora Vladi Rajiću i dvojici poduzetnika iz Sesveta, Igoru Mlinaru i Rudolfu Krpini, koje se sumnjiči za udruživanje radi počinjenja djela, poticanja na zloupotrebu položaja i davanje mita. Sud je ovu odluku donio, kako je objašnjeno, zbog mogućnosti ponavljanja djela i uništenja dokaza, kao i zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.

Istražni sudac Zdenko Posavec zaključio je da je zahtjev Uskoka opravdan, te je svu trojicu uhićenih na mjesec dana poslao u Remetinec. U pritvoru se već nalaze policajci Marko Svalina i Vjekoslav Drnić, koji su uhićeni zbog trgovanja povjerljivim informacijama.

Margareta Bulog Grozdanić, zamjenica ravnatelja Uskoka, najavila je da će u istrazi biti ispitano više svjedoka, ali nije željela ulaziti u detalje.

Policajci trgovali tajnim informacijama

Prema priopćenju USKOK-a, Rajić, Mlinar i Krpina tijekom ove godine su od neimenovanih osoba dobili zadatak da pribave podatke o tome provodi li se protiv njih ili osoba od njihovog interesa kriminalistička istraživanja. Svoje "usluge" su, naravno, masno naplatili, a novac su dobivali i korumpirani policajci.

Ključan kotačić u čitavoj priči bio je Svalina, koji je kao djelatnik PNUSKOK-a bio zadužen za operativno provođenje posebnih dokaznih radnji, što mu je omogućavalo provjere protiv kojih osoba i zbog čega se provode posebne dokazne radnje i koje osobe su subjekti aktualnih kriminalističkih istraživanja.

Trojac je sinoć ispitan u USKOK-u. Neslužbeno, branili su se šutnjom.

Javnosti poznati iz crne kronike

Rajić je javnosti najpoznatiji kao svjedok u postupku protiv Nikice Jelavića za ubojstvo Vjeke Sliška. Rajićevog kuma Žuljevića također se povezivalo sa Sliškovim klanom. Klica je javnosti postao poznat nakon što je optužen za ubojstvo Veselina Marinova, doušnika tajnih službi kodnog imena "Mornar", ali optužbi je oslobođen jer je sud odlučio da se radi o samoobrani.

Upravo je Rajić bio jedini svjedok ubojstva Marinova. Rajić je tada svjedočio da je Marinov došao u kafić u kojem su sjedili, te rekao da želi nasamo popričati sa Žuljevićem. Rajić je, prema vlastitim riječima, otišao do šanka, a ubrzo je začuo galamu, te vidio da je došlo do naguravanja između Marinova i Klice. Kaže da je nakon toga začuo nekoliko hitaca i vidio kako Marinov pada na tlo.


Zajedno s Rajićem je, prema također neslužbenim informacijama koje je objavio HRT, i poduzetnik Igor Mlinar, koji je bio trećeoptuženi u slučaju protiv bivšeg ministra turizma Ivana Heraka. Obojica su bili optuženi za malverzacije s novcem Ministarstva turizma, ali pravomoćno su oslobođeni optužbi.

Troje uhićenih jer su se udružili sa Svalinom i Drnićem

U službenom priopćenju policije stoji da su uhićeni muškarci u dobi od 51, 46 i 41 godinu. Uhićeni su zbog osnovane sumnje da su se udružili sa Svalinom i Drnićem zbog počinjenja više kaznenih djela.

Tri danas uhićene osobe, koje se povezuju s kriminalnim podzemljem, tereti se da su od Svaline i Drnića kupovali tajne informacije iz istraga policije i Uskoka. Neke informacije ticale su se njihovih poslova, a druge su "dilali" dalje.

Podsjećamo, dva su djelatnika policijskog Uskoka 28. rujna prijavljeni zbog počinjenja više kaznenih djela protiv službene dužnosti. Uhićeni su nakon što je Svalina kćeri Višnje Lončar, zamjenice glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića, otkrio da joj je otac pod nadzorom zbog slučaja korupcije na Medicinskom fakultetu.

Istraga u ovom slučaju i dalje traje, a iz policije se nadaju da će im u ruke uskoro pasti i ostale osobe koje su sudjelovale u trgovini tajnim informacijama.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.