Katolički novinari optužuju HRT za "kršćanofobiju"!



GAŠENJE emisija "Hvaljen Isus i Marija" na Radio Sljemenu izazvalo je rezignaciju Hrvatskog društva katoličkih novinara (HDKN). HRT-u su uputili dopis u kojem tvrde da se takav potez može protumačiti kao "netrpeljivost i diskriminacija prema kršćanima", pa čak i kao "kršćanofobija!".

Naime, Upravni odbor HDKN uputio je HRT-u, Hrvatskom radiju i Radio Sljemenu dopis u kojem traže da im se objasne razlozi zbog kojih je ugašena emisija "Hvaljen Isus i Marija". Spomenuta emisija na Radio Sljemenu, koji je dio HRT-ove radijske mreže, emitirana je zadnjih 20 godina.

"I kršćani plaćaju pretplatu"

"Ne treba zaboraviti da u Hrvatskoj živi većinsko kršćansko stanovništvo, bilo katoličko, pravoslavno i drugih Crkava. Oni su i pretplatnici Hrvatske radiotelevizije. Ukidanjem duhovne misli s 'najzagrebačkijeg' radija, postavlja se pitanje - imaju li kršćani pravo na petominutnu emisiju duhovnog sadržaja u 24-satnom programu?", stoji u dopisu HDKN-a.

Ističu da je Hrvatsku uoči njenog ulaska u EU važno predstavljati kao pluralističku i demokratsku zemlju, te dodaju da religijske emisije mogu samo pridonijeti suživotu i međusobnoj toleranciji.

"U posljednje vrijeme, posebno na široj europskoj i svjetskoj razini upravo se religija koristi(la) kao obračun neistomišljenika, bilo zloporabom, izrugivanjem svetinja, te istodobno isključivanjem iz demokracije. Zabrinjavajuće je da se to događa na najslušanijem zagrebačkom radiju upravo kad je Hrvatska pred ulaskom u EU", tvrde katolički novinari.

"Kršćanofobija" u "Godini vjere"

"Ukidanje emisije poklapa se s proglašenjem Godine vjere, kada se kršćane želi posvijestiti da nikad ne gube nadu. Kršćani su, ponavljamo, pretplatnici HRT-a, pa se ukidanje emisije duhovnog sadržaja može različito tumačiti, počevši od netrpeljivosti i diskriminacije prema kršćanima, te u konačnici i kršćanofobijom", stoji u dopisu u kojem se zahtjeva vraćanje emisije "Hvaljen Isus i Marija" u eter Radio Sljemena.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.