Kalifornijska nuklearka iz mjera predostrožnosti ugasila reaktor

JEDAN od dva reaktora u nuklearki San Onofre u južnoj Kaliforniji ugašen je u utorak nakon što je uočeno istjecanje u cijevi parnog generatora, no incident nije predstavljao opasnost za javnost kao ni za same djelatnike nuklearke, piše Reuters.

Reaktor koji inače proizvodi 100 megavata struje, ugašen je oko 17.30 sati po lokalnom vremenu iz mjere predostrožnosti, a bit će isključen nekoliko dana.

Gil Alexander, glasnogovornik tvrtke South California Edison, opisao je sporno istjecanje kao "zanemarivo" i dodao kako su ga prvo su uočili senzori, te da se dogodilo u zatvorenom sustavu kojim voda cirkulira između reaktora i tisuća cijevi parnog generatora.

Kako bi se tek ugašeni reaktor u potpunosti ohladio potrebno je 12 sati, stoga bi inspekcija u područje u kojem se istjecanje dogodilo trebala ući tek tijekom današnjeg dana.

Preostali reaktor već je ranije deaktiviran zbog redovitog punjenja gorivom i tehnološkog unapređenja. Ustanova ima obilne zalihe električne energije, koju kupuje od nezavisnih proizvođača, stoga dok su reaktori van funkcije neće doći do smanjenja isporuke potrošačima.

Oba reaktora u nuklearki San Onofre inače proizvode količinu struje koja je dovoljna za opskrbu 1.4 milijuna domaćinstava prosječne veličine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.