Kako to Islamska država zarađuje milijune dolara dnevno?

Foto: FAH

PARALELNO uz širenje utjecaja Islamske države i porasta količine teritorija nad kojim organizacija vrši kontrolu, rastu i mogućnosti za pribavljanje financijskih sredstava samoproglašenog kalifata.

Nedavno su otkrivene operacije švercanja milijuna barela nafte, prenosi CNN.

Nafta dolazi iz bušotina i rafinerija koje je IS zauzeo u sjevernom Iraku i sjevernoj Siriji te se ona bez većih poteškoća slala do mirnijih predjela južne Turske.

Turska "gladna" nafte, čak i neprijateljske

U Turskoj je cijena nafte toliko visoka da vlada pomama za jeftinom naftom, tako da se mnogi navode načelom ignoriranja njezinoga podrijetla.

Sve uzbunjenija međunarodna zajednica počela je, sve upornije i upornije, postavljati pitanja o metodama putem kojih se Islamska država financira. Mnogobrojni zračni napadi anti-IS koalicije na položaje Islamske države bili su, dijelom, usmjereni upravo na one mete za koje se vjerovalo kako doprinose "financijskoj kralježnici" organizacije.

IS zarađuje milijune dolara mjesečno

Unatoč naporima koalicije, SAD procjenjuje kako IS zarađuje milijune dolara mjesečno, no izvori bliski organizaciji ističu kako ona troši strahovito puno sredstava na plaće, oružje i druge troškove, prenosi CNN.

Matthew Levitt s Washingtonskog instituta za bliskoistočnu politiku upozorio je kako je IS "najbolje financirana ekstremistička organizacija do sada".

Krijumčarenje, otmice, organizirani kriminal, porezi...

Levitt naglašava kako se IS, uz krijumčarenje nafte, financira i putem organiziranoga kriminala, otmica, sustava "poreza" i "dozvola" te donacija. Uz to, dodaje i kako IS kontrolira i velika polja pamuka i pšenice te niza drugih kultura, što se sve može pretočiti u nova sredstva za vođenje ekstremističke kampanje.

Podsjetimo, militanti Islamske države u Mosulu su opljačkali središnju banku i nekoliko manjih lokalnih banaka, pri čemu su otuđili svotu koja se kreće između deset i stotinu milijuna dolara.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.