Kako se njemački vozači snalaze s visokim cijenama goriva?

VISOKE cijene goriva ne muče samo Hrvate. U Njemačkoj, gdje su cijene dosegle nevjerojatnu razinu, stanovnici se snalaze kako god znaju. Najpopularnija metoda u posljednje je vrijeme postalo etapno "tankanje", prenosi Deutsche Welle.

Većina stanovnika Njemačke već je, zbog visokih cijena goriva, odustala od vožnje automobilom pa radije hodaju i voze bicikli. Ipak, to si ne mogu priuštiti oni koji na posao putuju i nekoliko desetaka kilometara, zbog čega su osuđeni na kupovanje skupog benzina ili dizela.

Pumpe prazne, taktika znači sve

Cijene su se u Njemačkoj popele na više od 1,61 eura za litru Eurosupera, najprodavanijeg goriva. Zbog toga većina crpki, čak i usred dana, zjape prazne.

Ipak, Nijemci su razvili posebnu taktiku uštede u ovako teškim vremenima, a ona se oslanja prvenstveno na poznavanje crpki na kojima je gorivo jeftinije te na tzv. "etapno tankanje".

Većina Nijemaca, dakle, nikada ne napuni cijeli spremnik na istoj pumpi, već na svakoj na kojoj uoče niže cijene po par litara. Najmanje stanovnika cijeli spremnik napuni već na prvoj crpki jer ništa ne boli kao otkriti da je na sljedećoj crpki cijena mnogo povoljnija.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.