Kakav gaf DUUDI-ja: Ne smijemo vam poslati odluku koju smo donijeli jer je upravo provjerava DORH!?

Foto: FaH (Mladen Pejnović predstojnik DUUDI)

"DONESENE su odluke i poslane na suglasnost DORH-u. Po dobivenoj suglasnosti bit će objavljene i potpisani ugovori", stoji u nesvakidašnjem odgovoru kojeg smo dobili iz Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom DUUDI.

Ovaj Državni ured u čijem Povjerenstvu sjedi niz ministara donio je odluku o raspodjeli imovine RH, točnije o slučaju Westgate, koja je pod istragom DORH-a, bez da su se konzultirali s Odvjetništvom. Naime, prvo su donijeli odluku, a onda su tražili od Odvjetništva da provjere je li to po zakonu!?

Prvo odluka, a onda provjera jesu li donijeli odluku po zakonu? 

Prema informacijama Indexa DUUDI je još prije dva tjedna donio odluku vezano za kontroverznu zamjenu zemljišta u korist privatnog investitora Shopping City Zagreb (Westgate). Aferu Westgate otkrio je Index, a ta afera mogla bi dovesti do toga da država ostane bez 70 milijuna kuna. Iz ovog državnog ureda kojeg vodi predstojnik Mladen Pejnović ne žele odgovarati na pitanja što su točno odlučili.

Isto tako, DUUDI redovno objavljuje dnevni red sa svojih sastanaka na službenim stranicama, no da se razgovaralo o Westgateu i da je donesena odluke ne može se nigdje naći. Tako je DUUDI još jednom, opet u slučaju Westage, povrijedio načelo javnosti.

Opet sakrili odluku o Westgateu

"Načelo javnosti upravljanja državnom imovinom osigurava se propisivanjem preglednih pravila i kriterija upravljanja i raspolaganja državnom imovinom u propisima i drugim aktima koji se donose na temelju ovoga Zakona te njihovom javnom objavom, određivanjem ciljeva upravljanja i raspolaganja državnom imovinom u Strategiji upravljanja i raspolaganja državnom imovinom i Planu upravljanja i raspolaganja državnom imovinom, redovitim upoznavanjem javnosti s aktivnostima tijela koja upravljaju i raspolažu državnom imovinom, javnom objavom najvažnijih odluka o upravljanju i raspolaganju državnom imovinom i vođenjem registra državne imovine", stoji u članku 6 Načela javnosti Zakona o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu RH.

> DUUDI reagirao usred noći: Nije tajna nego javnost ne smije znati za to


> Sumnje u korupciju: Sakrili odluke šest ministara za Granićevo lobiranje i golf na Srđu

> Kako lobira Mate Granić za 900 tisuća eura: "Vlada će nakon izbora prihvatiti vaš projekt, riješen je i problem s DORH-om te smo intervenirali i kod medija"

> Index doznaje: Država zbog pogodovanja privatnom investitoru ostala bez 75 milijuna kuna!


> Afera Westgate: Granić lobirao, Ostojić potpisao

Naglasimo kako od trenutka kada je afera otkrivena za nju se i zanima Državno odvjetništvo, a kaznenu prijavu nedavno je podnio i strani investitor Braunsbergerg Holding koji tvrdi da su ga devet fizičkih osoba i jedna tvrtka oštetila za najmanje 126,8 milijuna kuna.

Na čelu Povjerenstva je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić koji i potpisuje dokumente, a s njim su ministar financija Boris Lalovac, ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, ministar pravosuđa Orsat Miljenić, ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš, ministar turizma Darko Lorencin, te ministar obrane Ante Kotromanović. Sve odluke koje se donose na Povjerenstvu morale bi biti javne i prezentirane na službenim stranicama.

Odvjetništvo "aktitivni sudionik postupka"? 

Na izravan upit čelništvu DUUDI-ja kako su nam u odgovoru zapravo potvrdili da su donijeli odluku o spornom zemljištu bez suglasnosti DORH-a iz Državnog ureda pojašnjavaju kako je DORH zapravo "aktivni sudionik postupka"!?

"DORH je sudionik postupka, a odluke će biti objavljene i dostupne kada se ispune formalno pravni uvjeti za isto", kažu nam iz DUUDI-ja.

Valja naglasiti kako je DUUDI u slučaju Westgatea imao problema s transparetnošću poslovanja kada su krajem prošle godine sakrili podatke o kontroverznim projektima golfa na Srđu, zamjene zemljišta u korist privatnog investitora Shopping City Zagreb (Westgate), te informacija o sklapanju nagodbe sa Srpskom pravoslavnom crkvom u Hrvatskoj, a vezano za nekretnine, a o čemu je iscrpno pisao Index.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.