Južnjacima neće biti po volji: Finski premijer od Junckera preuzima mjesto šefa Eurogrupe?

FINSKI premijer Jyrki Katainen pozvao je nekolicinu EU lider i ministara na zimski odmor u Saariselku, najvjerojatnije s ciljem lobiranja za dobivanje top položaja u eurozoni - šefa Eurogrupe.

Podsjetimo, aktualni šef ministara financija eurozone Jean-Claude Juncker položaj napušta u lipnju, a švedski i finski mediji, kao i diplomati u Bruxellesu već naveliko špekuliraju kako je Katainen najzainteresiraniji za preuzimanje njegovog mjesta.

Iako će summitima eurozone u budućnosti predsjedati Herman Van Rompuy, šef Eurogrupe i dalje će voditi mjesečne sastanke ministara financija, na kojima se odlučuje o najvažnijim ekonomskim i financijskim pitanjima.

Neizravnu podršku još uvijek neslužbenoj kandidaturi Katainena jučer je dala austrijska ministrica Maria Fekter koja je kazala kako novi lider mora imati iskustvo i doći iz zemlje koja trenutno nema financijskih problema, već na tom polju uživa respekt. A Katainen ispunjava kriterije.

Južnjaci vjerojatno neće biti skloni Fincu

S druge strane, neke južne zemlje mogle bi se usprotiviti još jednom Fincu na važnoj poziciji, imajući u vidu da ih je Katainenov sunarodnjak Olli Rehn, europski povjerenik za ekonomiju, tretirao s priličnom strogoćom.

Jedan EU diplomat za EU Observer kazao je kako se finska vlada trenutno percipira kao puno rigoroznija čak i od njemačke kada je u pitanju upravljanje bailoutima. Podsjetimo, Finci su bili ti koji su zahtijevali kolateralu za sudjelovanje u paketu pomoći za Grčku.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.